maandag 20 maart 2017, 14:01

May zegt EU-lidmaatschap volgende week op

© Bloomberg

De Britse premier Theresa May zal Brussel volgende week woensdag officieel informeren dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Dat is maandag door de Britse regering bevestigd. May had al herhaaldelijk laten weten dat ze dat eind maart wilde doen, maar nu is dus ook een datum vastgesteld.

Het opzeggen van het lidmaatschap leidt volgens het Europese Verdrag van Lissabon (2009) tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. De brexit zou dan in twee jaar geregeld moeten worden. 'Brussel' heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.

Het Verenigd Koninkrijk heeft EU-voorzitter Donald Tusk inmiddels van het voornemen op de hoogte gesteld. De Europese Commissie zei maandag ,,klaar" te zijn voor de onderhandelingen.

Tusk zal zo snel mogelijk na Mays officiële aanzegging in Brussel een speciale EU-top bijeen roepen, mogelijk op 6 april. De EU-leiders zullen daar het onderhandelingsmandaat bepalen waarmee Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU-landen, aan de slag mag.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageerde maandag in Brussel op het nieuws. ,,Ik hoop dat de brief van May realisme toont. Realisme over de volgorde der dingen en de prijs die dit gaat kosten. Ook over de complexiteit en dus het tijdpad dat nodig is, want dat heb ik tot nu toe erg gemist aan de zijde van de Britse regering."

De Britse koningin Elizabeth II had donderdag formeel ingestemd met de wet waarmee premier Theresa May de Europese Unie wil verlaten. Enkele dagen eerder was het Britse parlement definitief akkoord gegaan met de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50. Het was de laatste horde voor de wetgeving.

Meer artikelen in Buitenland

Oud-president Masire van Botswana overleden
3 minuten geleden
Macron en Merkel tonen zich verbonden
5 minuten geleden
Brit vervolgd na aanslag op moslims in Londen
9 minuten geleden
Fietsen Eddy Merckx in andere handen
8 minuten geleden
Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep
23 minuten geleden
Brave gevangenen in België om de week thuis
48 minuten geleden
Oekraïne krijgt borg voor songfestival niet
55 minuten geleden
Arabische landen willen sluiting al-Jazeera
1 uur geleden
Londen onderzoekt dood door schuld bij brand
1 uur geleden
Dood Warmbier is ’mysterie’ voor Noord-Korea
2 uur geleden