maandag 20 maart 2017, 19:02

Rusland ontkent inrichten nieuwe basis Syrië

Sergej Sjojgoe, minister van Defensie van Rusland. © Wikipedia

Rusland heeft maandag ontkend dat het een nieuwe basis inricht in een gebied in Syrië dat wordt beheerst door Koerdische milities. Een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische militie YPG (Volksbeschermingseenheden) zei eerder op maandag dat die een overeenkomst heeft gesloten met Rusland en dat de Russen de Koerdische milities zullen trainen in ,,moderne oorlogsvoering".

De Russische minister van Defensie stelt dat een tak van het Russische Reconciliatie Centrum in de noordwestelijke Afrin is ingezet om verdere escalatie in het gebied te voorkomen. Volgens het ministerie is het de bedoeling dat het centrum het contact tussen de Koerdische milities en het door Turkije ondersteunde Vrije Syrische Leger gaat onderhouden.

De YPG had juist gezegd toestemming te hebben verleend omdat de Russen vanaf die basis de strijd tegen terroristen willen opvoeren. De overeenkomst tussen de twee partijen zou zondag zijn gesloten. Russische militairen zouden maandag al in de noordwestelijke streek van Afrin zijn gearriveerd met vrachtwagens en pantservoertuigen.

Turkije zei in een reactie dat het ,,een regio van terreur" niet zal accepteren in het noorden van Syrië. ,,De etnische structuur in het gebied zou intact moeten blijven", zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus in een reactie op een mogelijke samenwerking tussen Rusland en de YPG. Turkije ziet de YPG, onderdeel van een door de VS ondersteunde militie die vecht tegen IS, als een terroristische groepering en een verlengde van de Turks-Koerdische PKK.

Meer artikelen in Buitenland

Paus wil bemiddelaar conflict VS-Noord-Korea
5 uur geleden
Vliegtuig stort neer in Cuba
5 uur geleden
Militair VS sneuvelt in Mosul
6 uur geleden
Hoogwater Oost-Europa kost levens
7 uur geleden
Duitsland vreest aanslagen azc’s
7 uur geleden
Zalando opent winkels in steden
8 uur geleden
Miljoenenblauwtje baas advertentiereus WPP
8 uur geleden
Weer grote ontslaggolf Turkije
9 uur geleden
Italiaanse vrouw wil ’bestelde baby’ toch niet
9 uur geleden
BMW: Nog jaren dieselauto's
10 uur geleden