dinsdag 21 maart 2017, 17:05

VS en GB weren elektronica in vliegtuigen

© CORBIS

Luchtreizigers die vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden naar de Verenigde Staten willen reizen, mogen voortaan geen grote elektronische apparatuur meer meenemen als handbagage. Alles wat groter is dan een mobiele telefoon, zoals de veelgebruikte laptop, moet vanaf dinsdag in een koffer en verdwijnt in het vrachtruim van het vliegtuig.

Het Verenigd Koninkrijk meldde later eenzelfde besluit. Op directe vluchten uit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië naar Londen zijn voortaan telefoons, laptops en tablets die groter zijn dan 16 bij 9,3 centimeter taboe in de cabine. Ook die moeten in het vrachtruim mee. Een noodzakelijk en proportioneel besluit, noemde premier May de maatregel.

Niet in Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat in een reactie weten dat een soortgelijke maatregel in Nederland niet aanstaande is. ,,Op dit moment is daar geen aanleiding toe'', aldus de NCTV.

De Amerikaanse regels gelden voor reizigers van Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways , Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. De verscherpte maatregelen gelden vanwege terreurdreiging. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen en proberen ze explosieven in de toestellen te smokkelen.

Inval

Omroep CNN, die zich baseert op een bron bij de overheid, zei dat het verbod op elektronica in de handbagage verband houdt met informatie over al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Die informatie zou kortgeleden in handen van de Amerikanen zijn gevallen na een inval door commando's in Jemen.

De nieuwe regels voor elektronica aan boord gelden voor vluchten die naar de VS vertrekken vanaf de luchthavens Queen Alia International Airport, Cairo International Airport, Ataturk International Airport, King Abdul-Aziz International Airport, King Khalid International Airport, Kuwait International Airport, Mohammed V Airport, Hamad International Airport, Dubai International Airport en Abu Dhabi International Airport.

Meer artikelen in Buitenland

’Voorlopig geen wapens VS naar Golfstaten’
7 uur geleden
Russen boos: 'Het gaat zeker te goed bij ons?'
7 uur geleden
Controles Duits-Nederlandse grens voor G20-top
9 uur geleden
Canadese seriemoordenaar krijgt acht keer levenslang
10 uur geleden
VS beloven zorgvuldige invoering inreisverbod
11 uur geleden
Beloftes May aan EU-burgers voor na Brexit
11 uur geleden
Verkoop gevelbekleding ramptoren aan banden
11 uur geleden
Trump: uitspraak is overwinning
12 uur geleden
Achtjarig meisje uit Aleppo op Time-lijst
12 uur geleden
Met Sjaak Rijke ontvoerde Zweed komt vrij
13 uur geleden