Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 20 april 2017, 21:09

Weer terreur in Parijs: Agent doodgeschoten op Champs Élysées

UPDATE 01.32 uur Tenminste een agent heeft donderdagavond het leven gelaten bij een terroristische aanslag op de Champs-Elysées, in hartje Parijs. De schutters sloegen iets voor negenen toe op ‘de mooiste avenue ter wereld’ ter hoogte van het metrostation Franklin Roosevelt.

De aanslagplegers namen vanuit een auto met kalasjnikovs een politiewagen onder vuur die stil stond voor een rood stoplicht. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken spreekt van een automatisch wapen: ,,een oorlogswapen''. Bij het vuurwapengeweld kwam een agent om het leven en raakte een andere zwaar gewond.

Bij een schotenwisseling tussen toegesnelde collega's en de daders kwam ook een van de terroristen om het leven en zou ook een andere agent gewond zijn geraakt. Onduidelijk is of de andere aanslagpleger nog in leven is en zo ja, waar die dan is.

LEES OOK: Islamitische Staat claimt aanslag Parijs

Een eerder bericht van een politiebond dat een tweede agent aan zijn verwondingen zou zijn overleden, is ingetrokken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat hij de tweede agent niet overleden is.

AFP meldt dar er ook nog een toerist lichtgewond is geraakt door een kogel. Hij of zij zou in de knie zijn geraakt.

Op sociale media circuleren meerdere namen van mogelijke verdachten, maar de autoriteiten willen die nog niet bevestigen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de identiteit van de dader ''niet duidelijk vastgesteld is''. Hij roept op tot voorzichtigheid met het verspreiden van informatie.

De gedode schutter zou een bekende van de veiligheidsdiensten zijn. Zijn woning, ten oosten van Parijs, wordt evenals zijn auto doorzocht door de politie. Volgens BFMTV had de man op chatdienst Telegram al aangegeven agenten te willen doden.

LEES OOK: Klopjacht op tweede schutter

Vlak na de aanslag zette de politie de Champs-Elysées volledig af en werd iedereen aangeraden de plek te mijden. Politiehelikopters vlogen boven de plek van de aanslag, mogelijk op zoek naar de tweede aanslagpleger.

Nous vous conseillons d'éviter le secteur des Champs Élysées— Préfecture de police (@prefpolice) April 20, 2017

LEES OOK: Presidentskandidaten schorten campagne op

De Franse president Hollande heeft donderdagavond via Twitter zijn medeleven betuigd aan nabestaanden en vrienden van de omgekomen agent. Het Franse staatshoofd kondigde aan dat vrijdag het veiligheidskabinet bijeenkomt.

Mes pensées vont à la famille du policier tué et aux proches des blessés. Un hommage national sera rendu.

— François Hollande (@fhollande) April 20, 2017

Met de presidentsverkiezingen deze zondag in het verschiet is de Franse politie in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dan zullen zo’n 50.000 agenten worden ingezet om de stembureaus te beveiligen.

#ChampsElysees Une importante colonne de camions de CRS vient d'arriver sur place pour prêter main forte à la police pic.twitter.com/mvGYOfL4k7

— Arthur Berdah (@arthurberdah) April 20, 2017

Duitsland is geschokt door de aanslag. ''We treuren om de slachtoffers en staan vast en vastberaden aan de zijde van Frankrijk'', laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn weten.

Eerder deze week werd in Marseille een aanslag verijdeld. Islamisten Mahieddine Merabet en Clément Baur zouden van plan zijn geweest meerdere aanslagen te plegen, mogelijk op presidentskandidaten of stembureaus. Eind maart stortte een gedrogeerde en dronken jihadi zich op een politiepatrouille, hij werd gedood. Begin februari werd een patrouille in het Louvre aangevallen door terrorist Abdallah El Hamahmy. Hierbij vielen geen doden.

Toeslaan op de Champs Élysées betekent Frankrijk in het hart raken. Deze daad heeft ongetwijfeld gevolgen voor het toerisme. Parijs doet alles om vakantiegangers die de lichtstad links laten liggen sinds de aanslagen van 2015, weer terug te lokken.

Het is niet de eerste aanslag op de Champs Élysées. In 1986 werden twee aanslagen gepleegd op de avenue. Bij de galerie Claridge viel een dode en raakten acht mensen gewond op 3 februari. Op 20 maart was het weer raak, nu bij galerie Point Show. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten 29 mensen gewond.
In 2002 werd op de Franse nationale feestdag een aanslag op president Jacques Chirac verijdeld.

Meer artikelen in Buitenland

Nederlanders op Bali moeten zich registreren
16 minuten geleden
Actie EU tegen voedselfraude na eierschandaal
37 minuten geleden
Russen bouwen brug voor troepen Assad
44 minuten geleden
Turkse hongerstaakster naar ziekenhuis
1 uur geleden
Petry stapt helemaal uit AfD
1 uur geleden
Man smokkelt kilo goud in rectum
1 uur geleden
Naaktfoto’s voor beltegoed
1 uur geleden
Brussel: geen inferieur voedsel in Oost-Europa
2 uur geleden
Chinese kookt met kantoorartikelen
2 uur geleden
’Kurt Cobain’ muurschildering portretteert David Spade
2 uur geleden