donderdag 20 april 2017, 22:21

Vader Sharleyne klaagt over ’staatsgeheim’

De achtjarige Sharleyne kwam in 2015 onder verdachte omstandigheden om het leven na een nachtelijke val van een flatgebouw.. © Eigen Foto

De vader van het overleden meisje Sharleyne Remouchamps dient bij minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) een klacht in over het tot staatsgeheim bestempelen van het onderzoeksdossier van zijn dochter.

Dar bevestigt zijn advocaat Sébas Diekstra donderdagavond. Hij had namens de vader met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur het onderzoeksdossier opgevraagd over de dood van Sharleyne. Dat WOB-verzoek werd deels van de hand gewezen doordat delen van het zogenoemde OM-journaal als ’staatsgeheim’ zijn aangemerkt.

De achtjarige Sharleyne kwam in juni 2015 onder verdachte omstandigheden om het leven na een nachtelijke val vanaf de tiende etage van een flatgebouw in Hoogeveen. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft het OM vorige maand opgedragen de moeder alsnog te vervolgen, omdat een redelijk vermoeden bestaat dat de moeder betrokken is geweest bij de dood van Sharleyne.

Het Openbaar Ministerie zei in een verklaring donderdag de commotie die is ontstaan door de rubricering ’staatsgeheim’ te betreuren. Volgens het OM is „geheel overbodig” vermeld dat het journaal die status heeft. Deze rubricering heeft te maken met het beveiligingsniveau van de informatie, aldus het OM.

Volgens Diekstra blijkt uit het persbericht van het OM dat de rubricering staatsgeheim oneigenlijk en onbevoegd wordt gebruikt voor zaken die bijvoorbeeld voor commotie hebben gezorgd en zaken die publicitair gevoelig liggen. „Daar is het staatsgeheim niet voor bedoeld”, zegt hij.

Uit het dossier over Sharleyne blijkt volgens hem geen enkel gevaar voor de veiligheid van de staat. „Het lijkt er sterk op dat men iets heeft te verbergen. Het OM heeft heel wat uit te leggen”, aldus Diekstra.

Meer artikelen in Buitenland

Vroege vakantiefiles in Europa
30 minuten geleden
Senaat Polen stemt in met omstreden hervorming
1 uur geleden
Sessions besprak campagne met Sergej Kisljak
1 uur geleden
Egypte doodt dertig militanten in Sinaï
1 uur geleden
Politiechef weg na doodschieten Australische
1 uur geleden
Palestijnen verbreken contact met Israël
10 uur geleden
Meer vluchtelingen van VS naar Canada
10 uur geleden
Witte Huis biedt geen baanzekerheid
11 uur geleden
VS gaan ervan uit dat IS-leider nog leeft
11 uur geleden
President Polen in gesprek met hoge rechter
12 uur geleden