vrijdag 21 april 2017, 6:41

Doodstraf toch toegestaan in Arkansas

© AP

De Amerikaanse staat Arkansas mag de doodstraf gewoon uitvoeren. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof donderdag bepaald.

Het lukte het farmaceutisch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig zijn bij de executies. De staat Arkansas zou de spierverslapper vecuronium bromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Het hooggerechtshof heeft nu besloten dat de spierverslapper toch mag worden ingespoten bij de executies. De eerste gedetineerde op de executielijst is de 51-jarige Ledell Lee. Het gerechtshof heeft verschillende verzoeken van advocaten om zijn executie uit te stellen, afgewezen.

Lee is een van de acht gedetineerden die Arkansas in een periode van elf dagen wil executeren. De staat heeft haast, omdat de houdbaarheidsdatum van een tweede middel, midazolam, eind deze maand verstrijkt. Midazolam is nodig om de gevangene buiten bewustzijn te brengen.

Meer artikelen in Buitenland

Arena was ooit sportpaleis
17 minuten geleden
Liveblog: Explosie in Manchester
18 minuten geleden
Facebook zet veiligheidscheck aan
21 minuten geleden
Actie op Twitter voor Manchester
55 minuten geleden
Geen Griekse deal: IMF nog niet aan boord
2 uur geleden
19 doden en tientallen gewonden bij explosie na concert Ariana Grande in Manchester
47 minuten geleden
Geen deal over schuldverlichting Griekenland
2 uur geleden
Chemicaliënvondst Neukirchen wijst op aanslag
3 uur geleden
18-jarige moslim doodt respectloze neonazi's
3 uur geleden
Vliegveld Göteborg ontruimd
4 uur geleden