vrijdag 21 april 2017, 9:35

VS werken aan arrestatiebevel Assange

© AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is bezig aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat meldt CNN.

Het ministerie heeft lange tijd geworsteld met de vraag hoe WikiLeaks kon worden aangepakt, omdat ook de vrijheid van meningsuiting in het geding was. Volgens CNN heeft het ministerie nu echter bewijs gevonden dat WikiLeaks voormalig NSA-analist Edward Snowden actief heeft geholpen bij diens onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst. CIA-directeur Mike Pompeo bestempelde WikiLeaks vorige week al als een ,,vijandige inlichtingendienst''.

Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij wordt door justitie in Zweden gezocht in verband met een zedenzaak, maar Assange vreest dat dit een opzet is om hem uit te kunnen leveren aan de VS. De Amerikanen hoopten dat een nieuwe Ecuadoraanse president Assange uit de ambassade zou laten zetten, maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij in de ambassade mag blijven.

Meer artikelen in Buitenland

Ook na ’Raqqa’ Amerikaanse wapens naar YPG
7 minuten geleden
Zorgen om Brits vliegdekschip met Windows XP
16 minuten geleden
Belgische politie doet inval in gemeentehuis
36 minuten geleden
Ruim 40 doden bij bombardement coalitie VS
46 minuten geleden
Rusland verwerpt dreigement VS aan Syrië
54 minuten geleden
Noord-Korea vergelijkt Trump met Hitler
1 uur geleden
Imago VS lijdt onder Trump
2 uur geleden
Autobom doodt Oekraïense officier in Kiev
3 uur geleden
Merkel niet langer tegen homohuwelijk
3 uur geleden
Brand bij Huelva onder controle
3 uur geleden