vrijdag 21 april 2017, 9:35

VS werken aan arrestatiebevel Assange

© AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is bezig aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat meldt CNN.

Het ministerie heeft lange tijd geworsteld met de vraag hoe WikiLeaks kon worden aangepakt, omdat ook de vrijheid van meningsuiting in het geding was. Volgens CNN heeft het ministerie nu echter bewijs gevonden dat WikiLeaks voormalig NSA-analist Edward Snowden actief heeft geholpen bij diens onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst. CIA-directeur Mike Pompeo bestempelde WikiLeaks vorige week al als een ,,vijandige inlichtingendienst''.

Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij wordt door justitie in Zweden gezocht in verband met een zedenzaak, maar Assange vreest dat dit een opzet is om hem uit te kunnen leveren aan de VS. De Amerikanen hoopten dat een nieuwe Ecuadoraanse president Assange uit de ambassade zou laten zetten, maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij in de ambassade mag blijven.

Meer artikelen in Buitenland

Harvey mogelijk eerste orkaan Texas sinds 2008
39 minuten geleden
Italië herdenkt aardbeving bij Amatrice
2 uur geleden
18 jaar cel voor pijpbomsmokkelaar
2 uur geleden
Doden en vermisten na schipbreuk Brazilië
2 uur geleden
Opgepakte Russische regisseur onder huisarrest
3 uur geleden
België checkt bagage 17.000 hsl-reizigers
3 uur geleden
Clinton kreeg kippenvel van Trump
4 uur geleden
Dit is ’m: de nieuwe Samsung Galaxy Note 8
4 uur geleden
Toenadering tussen Iran en Saudi-Arabië
4 uur geleden
Luchthaven in Londen ontruimd: loos alarm
5 uur geleden