vrijdag 21 april 2017, 16:13

Verdachte aanslag Dortmund kreeg geen hulp

De verdachte van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund had vermoedelijk geen handlangers. Buiten de vrijdag aangehouden Serge W. heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen andere verdachten in beeld.

De 28-jarige Russisch-Duitse man is aangehouden in Tübbingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij werkte daar bij de dienst stadsverwarming.

Justitie vermoedt dat de verdachte een financieel motief voor de aanslag had. Door te speculeren op een koersdaling van de club, hoopte de man naar verluidt veel geld te verdienen.

Man leende 40.000 euro

De man wordt onder meer verdacht van poging tot moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Het OM liet weten dat de man derivaten had gekocht, waarmee hij speculeerde op een koersval van Borussia-aandelen. Om de uitgaven te kunnen financieren, had hij volgens het tijdschrift Der Spiegel 40.000 euro geleend.

Volgens het dagblad Bild is de politie mogelijk door bankpersoneel op het spoor gezet van de verdachte, omdat hij tienduizenden euro’s uitgaf voor de aanschaf van de derivaten. Ook het gedrag van de man tijdens de aanslag deed alarmbellen afgaan. Terwijl de meeste gasten van het hotel waarin hij verbleef geschrokken rondliepen, nuttigde de verdachte een steak in het restaurant. Ook had hij specifiek gevraagd om een kamer met uitzicht op de straat, mogelijk om explosieven met een afstandsbediening te laten afgaan.

Door de aanslag ruim een week geleden raakten de Spaanse verdediger Marc Bartra van Dortmund en een agent gewond. Borussia Dortmund heeft de autoriteiten bedankt voor de aanhouding van de verdachte. „Het onderzoek is bijzonder intensief en onder hoge druk gevoerd”, aldus directeur Hans-Joachim Watzke van de voetbalclub.

Meer artikelen in Buitenland

Rusland wil sancties tegen EU verlengen
1 uur geleden
Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20
1 uur geleden
Leger Irak neemt IS-moskee in Mosul in
3 uur geleden
VS specificeren 'bonafide relatie'
3 uur geleden
Meer NAVO-troepen naar Afghanistan
3 uur geleden
Gevangenis wordt ontruimd om vliegtuigbom
3 uur geleden
Erdogan wil Turkse Duitsers toespreken
4 uur geleden
Gorilla uit zijn dak in bad
4 uur geleden
Zwangere YouTube-ster (19) schiet vriendje dood voor camera
5 uur geleden
Vlaams verbod op onverdoofd slachten in 2019
6 uur geleden