maandag 17 juli 2017, 8:47

Zuid-Korea wil gesprek met Noord-Korea

Kim Jong Un, leider van Noord-Korea.. © AP

Zuid-Korea wil op 21 juli in gesprek met Noord-Korea over de militaire activiteiten van het buurland. Het zouden de eerste militaire gesprekken zijn sinds 2015.

Het doel is om de ,,vijandelijke activiteiten" aan beide kanten te staken, zei de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording maandag op een persbijeenkomst. Zuid-Korea wil ook de militaire hotlines tussen Noord- en Zuid-Korea herstellen, die vorig jaar door Noord-Korea werden afgesloten in reactie op economische sancties. Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had tijdens de G20-top in het Duitse Hamburg eerder deze maand gezegd open te staan voor gesprekken met het regime in Pyongyang. De gesprekken moeten plaatsvinden in Panmunjom. In dit dorpje op de grens tussen de beide Korea's vonden in december 2015 de laatste vredesbesprekingen plaats met Moons voorganger.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis wil daarnaast op 1 augustus praten over hervatting van de familieherenigingsbezoeken, die na 2015 werden gestaakt. In de Koreaanse oorlog van 1950-1953 werden veel families uit elkaar getrokken. Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog.

De nucleaire ambities van Pyongyang zijn de Zuid-Koreanen en hun bondgenoten een doorn in het oog. Noord-Korea vuurde dit jaar meerdere testraketten af. In een poging Noord-Korea verder te isoleren, bereiden de Verenigde Staten nieuwe sancties voor tegen Chinese banken en bedrijven die zakendoen met het land. Maandag bezoekt een Amerikaanse gezant Myanmar, dat ontkent militaire betrekkingen met Noord-Korea te hebben.

Meer artikelen in Buitenland

Pete Hoekstra nieuwe ambassadeur VS in Nederland
2 uur geleden
Kopstukken sekte veroordeeld voor polygamie
3 uur geleden
Hevige bosbranden in zuiden Frankrijk
4 uur geleden
Trump vergroot druk op senatoren
5 uur geleden
Politie zoekt man met kettingzaag in bos
5 uur geleden
Ambassadepersoneel Israël terug uit Jordanië
6 uur geleden
Italië ontstemd over Franse interventie Libië
7 uur geleden
Baas Telecom Italia krijgt miljoenen mee
7 uur geleden
Kushner: al mijn acties waren correct
8 uur geleden
Tientallen doden door bomaanslag Pakistan
9 uur geleden