Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 17 juli 2017, 16:04

Antimensensmokkelmis-sie EU nog niet verlengd

© AP

De verlenging van de maritieme operatie van de EU die mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet tegengaan, stuitte maandag bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op Italiaanse bezwaren. Het mandaat van missie Sophia loopt eind deze maand af en zou met anderhalf jaar worden verlengd.

Schepen van de missie pikken veel migranten op en brengen die naar Italië. Dat land zou volgens ingewijden met zijn voorlopige nee-stem druk willen uitoefenen op andere lidstaten om solidair te zijn en mensen op te nemen.

Ook België toonde zich afgelopen weekend kritisch. Enkele bewindslieden zeiden dat de operatie een aanzuigende werking heeft die tot meer doden leidt. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei geen probleem bij welk land dan ook te zien. ,,We hebben nog een paar weken.’’

De buitenlandministers wezen in een verklaring wel op het belang van Sophia, onder meer bij het trainen van de Libische kustwacht en de rol bij het VN-wapenembargo tegen Libië.

De Europese missie die de Libische autoriteiten vooral in het zuiden van het land moet helpen bij de versterking van de grensbewaking en misdaadbestrijding werd wel verlengd tot 31 december 2018. De zogeheten EUBAM-missie ging in 2013 van start en opereert vanuit buurland Tunesië, omdat het in Libië te onveilig is.

De EU-ministers besloten verder de export en doorvoer naar Libië van rubberboten en buitenboordmotoren te beperken. Als echter wordt aangetoond dat die zijn bedoeld voor legitieme doeleinden, zoals visserij, en niet voor het smokkelen van migranten, kan de verkoop niet worden tegengehouden.

Meer artikelen in Buitenland

Spannende verkiezingsstrijd in Nieuw-Zeeland
2 minuten geleden
Iran test nieuwe ballistische raket
2 uur geleden
Beledigen voor Kim Jong-un tweede natuur
2 uur geleden
Kim koerst af op catastrofe
3 uur geleden
China stopt export olie naar Noord-Korea
4 uur geleden
Amnesty: Nog steeds branden Rohingya-dorpen
4 uur geleden
Russen hackten verkiezingen in 21 staten VS
9 uur geleden
Run op gifgeld
5 uur geleden
’Scheuren kerncentrales België al jaren bekend’
11 uur geleden
Koning-emeritus Juan Carlos wereldkampioen
11 uur geleden