Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 17 juli 2017, 19:43

WHO: één op de tien baby's niet ingeënt

Een meisje kijkt hoe een verpleger een naald in haar arm steekt in het Indonesische Gunung Kidul, dichtbij de stad Yogyakarta.. © REUTERS

Wereldwijd is in 2016 één op de tien baby's na de geboorte niet ingeënt, zelfs niet tegen ziektes als difterie, tetanus en kinkhoest. Dat blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef, die maandag in Genève zijn gepresenteerd. In totaal gaat het om 12,9 miljoen kinderen van nog geen jaar oud. De WHO schat dat nog eens 6,6 miljoen anderen de herhalingsdoses niet hebben gekregen.

Het immunisatieprogramma voorkomt jaarlijks 2 à 3 miljoen overlijdensgevallen door infectieziektes die in principe eenvoudig zijn te voorkomen. Daartoe behoren onder meer ook polio, mazelen, rodehond en hepatitis B. De 'dekkingsgraad' van inenting hiertegen, evenals tegen het rotavirus, laat mondiaal nog meer te wensen over. De grootste probleemlanden zijn Afghanistan, Nigeria en Pakistan, waar vorig jaar 4 miljoen kinderen geen enkel vaccin hebben gekregen.

De WHO kwam maandag ook met nieuwe kostenramingen om de gezondheidsdoelstellingen voor de wereldbevolking te halen. Dat pakt duurder uit dan gedacht. In het ambitieuze scenario is er tot 2030 jaarlijks bijna 325 miljard euro meer nodig, ruim 50 euro per persoon. Momenteel hebben ten minste 400 miljoen mensen geen enkele toegang tot medische hulp.

De investeringen kunnen volgens de WHO 97 miljoen voortijdige sterfgevallen voorkomen. Vijftig miljoen kinderen, die anders dood worden geboren of voor hun vijfde verjaardag overlijden, zouden ervan profiteren. In veel landen zou de levensverwachting met bijna 8,5 jaar toenemen. De onderzoekers analyseerden 67 landen met een laag of gemiddeld inkomen. Om de armste 32 staten te helpen is 47 miljard euro per jaar nodig.

Meer artikelen in Buitenland

Spannende verkiezingsstrijd in Nieuw-Zeeland
3 minuten geleden
Iran test nieuwe ballistische raket
2 uur geleden
Beledigen voor Kim Jong-un tweede natuur
3 uur geleden
Kim koerst af op catastrofe
3 uur geleden
China stopt export olie naar Noord-Korea
4 uur geleden
Amnesty: Nog steeds branden Rohingya-dorpen
4 uur geleden
Russen hackten verkiezingen in 21 staten VS
9 uur geleden
Run op gifgeld
5 uur geleden
’Scheuren kerncentrales België al jaren bekend’
11 uur geleden
Koning-emeritus Juan Carlos wereldkampioen
11 uur geleden