maandag 20 maart 2017, 17:32

Bankier en filantroop Rockefeller overleden

© AP

De Amerikaanse bankier en filantroop David Rockefeller is maandag in New York op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was erfgenaam van het vermogen van een van 's werelds beroemdste en rijkste families.

De oudste miljardair ter wereld overleed thuis in Pocantico Hills, bevestigde een woordvoerder van de familie.

David Rockefeller was de jongste en laatst levende kleinzoon van John D. Rockefeller (1839-1937), de eerste miljardair van de Verenigde Staten. John D. Rockefeller was de oprichter van Standard Oil. Zijn zoon John. D. Rockefeller Junior (1874-1960) had zes kinderen, van wie David de jongste was. Hij was de enige zoon die zijn hele leven werkte in de bedrijfswereld. Zo leidde hij de JP Morgan Chase Bank.

Rockefeller was een vertrouweling van verschillende wereldleiders. Zo had hij nauwe banden met de Chinese staatsman Deng Xiaoping en Nelson Mandela. Sinds president Eisenhouwer was Rockefeller een adviseur van elke president van de VS.

De zakenman stond bovendien bekend als als een gulle filantroop. Zo laat hij 225 miljoen dollar na aan de Rockefeller Brother Fund, een fonds dat zich inzet voor sociale verandering wereldwijd. In 2005 doneerde hij 100 miljoen dollar aan twee New Yorkse instellingen. Het Museum of Modern Art, opgericht door zijn moeder, en Rockefeller University, een medische universiteit opgezet door zijn grootvader. In 2008 gaf hij nog eens 100 miljoen dollar aan de Harvard University. ,,De omvang van het zakelijke, filantropische en politieke netwerk van David is misschien wel ongeëvenaard", zei Ron Chernow, de auteur van een biografie van John D. Rockefeller.

Meer artikelen in DFT

Trump neemt Chinezen op de korrel
22 minuten geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
3 uur geleden
Politiek Den Haag kan geen miljarden verjubelen
2 uur geleden
Sánchez voor recordbedrag naar Spurs
14 uur geleden
’Eneco is het waard om voor te vechten’
14 uur geleden
Poll-DFT: Stijging zorgpremies niet nodig
17 uur geleden
'Prijzen luxe appartementen Amsterdam kunnen verdubbelen'
18 uur geleden
'Nieuwbouw RIVM begint binnenkort'
18 uur geleden
Peking zet rem op buitenlandse investeringen
20 uur geleden
Trump laat goud glanzen
21 uur geleden