vrijdag 21 april 2017, 8:41

Biochemiebedrijf Avantium komt op stoom

© ANP

Het Amsterdamse chemiebedrijf Avantium heeft voor het eerst geld binnengekregen met zijn Zambezi-technologie om suikers uit houtsnippers te winnen. De totale omzet van het bedrijf steeg daardoor licht, zo bleek vrijdag uit de jaarcijfers.

Avantium ging half maart naar de beurs. De opbrengsten van de beursgang werden grotendeels gestoken in de bouw van een fabriek voor het duurzame plastic PEF, samen met de Duitse chemiereus BASF. De verschillende innovatieve projecten van Avantium zullen zoals eerder gemeld niet voor eind 2021 substantieel geld gaan opleveren.

De voormalige ontwikkelingstak van Shell verdient nu nog vooral aan het ontwikkelen van katalysatoren. Daarvoor heeft het een nieuwe techniek ontwikkeld. Volgens financieel topman Frank Roerink is het orderboek voor katalysatoren heel goed gevuld. ,,Het doel is winstgevende groei."

Zambezi-project

Volgens Roerink wordt voor de zomer begonnen met de bouw van een kleinschalige pilotfabriek voor het Zambezi-project. De voorbereidingen voor de veel grotere PEF-fabriek in Antwerpen zijn nog in volle gang. De definitieve plannen voor de bouw zijn niet voor eind 2018 klaar.

De totale omzet kwam in 2006 uit op 10,5 miljoen euro, tegen 10,3 miljoen een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 38 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een verlies van 13 miljoen euro. Het verschil is volgens Avantium volledig te verklaren door eenmalige posten vanwege de samenwerking met BASF. Het operationele verlies liep iets op tot 3,8 miljoen euro door hogere investeringskosten.

Meer artikelen in DFT

Opnieuw minder omzet voor Cisco Systems
2 uur geleden
Grote gemeenten willen cashen met Eneco
5 uur geleden
Trump trekt stekker uit industrieraad
6 uur geleden
Topman 3M ook uit raad Trump
7 uur geleden
Wall Street reageert lauw op notulen Fed
5 uur geleden
Nieuwe JSF-order voor Nederland
7 uur geleden
België wil schade verhalen op Chickfriend
10 uur geleden
Geld verbrassen in Londen is goedkoper
10 uur geleden
'Meeste verzekeraars lopen niet warm voor klimaat’
11 uur geleden
Qualcomm koopt Hollandse AI
11 uur geleden