donderdag 10 augustus 2017, 14:16

Kippenboeren: schade minimaal 150 miljoen

© Dijkstra bv.

De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt minimaal 150 miljoen euro. „Als het consumentenvertrouwen niet snel herstelt, kan dat oplopen tot 300 miljoen”, zegt Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de ZLTO, een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.

Nederland telt ongeveer 1000 leghenbedrijven, waarvan er volgens Bens ongeveer 150 direct getroffen zijn. „Die mensen hebben schade van tonnen. Maar ook de bedrijven die niet direct betrokken zijn komen hier niet zonder kleerscheuren vanaf. Zij worden geraakt door het gedaalde consumentenvertrouwen”, aldus de voorzitter.

Imagoschade

Door het eierschandaal zijn kippenbedrijven op slot gegooid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij zijn er miljoenen eieren vernietigd en kippen geruimd. De geleden schade staat volgens Bens los van de imagoschade van het Nederlandse ei. „Dat is lastig te berekenen.”

Samenwerken

Ondertussen zegt Brussel dat Europese landen die zijn getroffen door de fipronilcrisis niet met een beschuldigende vinger naar elkaar moeten wijzen, maar onderling zouden moeten samenwerken. „Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een ’blame game’”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De commissie reageerde op de Belgische beschuldiging dat Nederland tekort is geschoten bij het delen van informatie. Ook stelde de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat Nederland vorig jaar al wist van de aanwezigheid van fipronil in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sprak dat tegen.

De Europese Commissie riep landen donderdag op verdere beschuldigingen achterwege te laten. Het orgaan zei ook bereid te zijn met lidstaten te overleggen over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal. Ook wil het dagelijks bestuur van de EU kijken hoe het Europese waarschuwingssysteem voor dit soort kwesties kan worden verbeterd.

Meer artikelen in DFT

Google rookt vredespijp met krantenuitgevers
1 uur geleden
Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
6 uur geleden
Van Oord bouwt Duits windpark op zee
9 uur geleden
Reizigers ongerust na aanslag Barcelona
10 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
11 uur geleden
Belegger rekent op keuzes Janet Yellen
9 uur geleden
Trump neemt Chinezen op de korrel
11 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
15 uur geleden
Politiek Den Haag kan geen miljarden verjubelen
13 uur geleden
Sánchez voor recordbedrag naar Spurs
1 dag geleden