vrijdag 11 augustus 2017, 12:15

IEA: minder olie nodig van OPEC

© BLOOMBERG

De olieproductie van de OPEC-landen zou nog een tandje minder mogen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft zijn verwachting voor de benodigde hoeveelheid olie van oliekartel OPEC voor dit jaar en volgend jaar teruggeschroefd.

De ingreep is het gevolg van een bijstelling van de historische olieconsumptie in opkomende landen landen, waaronder ook China en India. Volgens het IEA zouden er dit jaar nog 32,6 miljoen vaten olie per dag van de OPEC moeten komen. Dat is minder dan de 32,8 miljoen vaten die vorige maand dagelijks werden geleverd.

De olieprijzen zijn na een opleving dit voorjaar de laatste maanden ook weer teruggezakt. Beleggers merken dat de landen van oliekartel OPEC en enkele andere grote olieproducenten er maar niet in slagen een einde te maken aan het wereldwijde overaanbod op de oliemarkt. De olievoorraden blijven op een hoog niveau, aldus het IEA.

Barsten

Sinds kort begint ook de eenheid binnen de OPEC barsten te vertonen. Het relatief kleine olieland Ecuador zei vorige maand bijvoorbeeld vanwege geldnood zijn olieproductie weer op te willen voeren.

Overigens zit de vraag naar olie wereldwijd nog wel in de lift. De groei van de vraag wordt door het IEA na de genoemde bijstellingen zelfs wat sterker ingeschat dan eerder aangenomen.

 

Meer artikelen in DFT

Google rookt vredespijp met krantenuitgevers
1 uur geleden
Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
5 uur geleden
Van Oord bouwt Duits windpark op zee
9 uur geleden
Reizigers ongerust na aanslag Barcelona
9 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
10 uur geleden
Belegger rekent op keuzes Janet Yellen
9 uur geleden
Trump neemt Chinezen op de korrel
11 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
14 uur geleden
Politiek Den Haag kan geen miljarden verjubelen
13 uur geleden
Sánchez voor recordbedrag naar Spurs
1 dag geleden