zaterdag 12 augustus 2017, 5:30

Ambtenaar is brokkenpiloot

Alleen al de Rotterdamse ambtenaren veroorzaakten vorig jaar voor ruim 1 miljoen euro schade. Foto ter illustratie.. © GinoPress

Gemeentelijke ambtenaren van de vier grote steden zijn brokkenpiloten op de weg. Twee van de drie ambtenaren reden het afgelopen jaar onder werktijd schade met een gemeentelijke auto. Vaak ging het om eenzijdige ongevallen.

Een paaltje over het hoofd zien of een te krappe bocht; uit rondvraag van De Telegraaf blijkt dat ambtenaren uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag regelmatig een schadeformulier moesten invullen.

Alleen al de Rotterdamse ambtenaren veroorzaakten vorig jaar voor ruim 1 miljoen euro schade. Vergeleken met de drie andere grote steden was het schadebedrag in de Maasstad daarmee het hoogst.

In Rotterdam werd de meeste schade gereden met huisvuilwagens en personenauto’s. In 93% van de gevallen was de ambtenaar zelf verantwoordelijk . De gemeente laat weten dat de verzekering de kosten dekt.

In Utrecht lag het schadebedrag met €120.000 een stuk lager. De meeste schade werd gereden door de inzamelwagens. Overigens werd in vier op de vijf ongevallen in de domstad de ambtenaar als schuldige aangewezen.

In Amsterdam werd voor ruim €700.000 schade gereden. Ook hier rijden ambtenaren de meeste schade, maar met twee op de drie scoren ze wel beter dan hun Utrechtse en Rotterdamse collega’s.

Dat geldt ook voor Haagse ambtenaren, maar bij de incidenten in de hofstad vielen wel vier gewonden. Het schadebedrag liep daar op tot ruim 130.000 euro.

Alle gemeenten zeggen te werken aan verbetering. Veegwagens kregen camera’s voor beter zicht en medewerkers worden op cursus gestuurd.

Meer artikelen in DFT

Google rookt vredespijp met krantenuitgevers
1 uur geleden
Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
6 uur geleden
Van Oord bouwt Duits windpark op zee
9 uur geleden
Reizigers ongerust na aanslag Barcelona
10 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
10 uur geleden
Belegger rekent op keuzes Janet Yellen
9 uur geleden
Trump neemt Chinezen op de korrel
11 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
15 uur geleden
Politiek Den Haag kan geen miljarden verjubelen
13 uur geleden
Sánchez voor recordbedrag naar Spurs
1 dag geleden