Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 13 september 2017, 10:03

Corruptieschandaal McKinsey in Zuid-Afrika

De kolencentrale Lethabo van Eskom nabij Sasolburg in Zuid-Afrika.. © REUTERS

International advieskantoor McKinsey heeft jarenlang eigen werknemers genegeerd die aan de bel trokken vanwege verdachte miljoenenbetalingen aan de Zuid-Afrikaanse miljardairsfamilie Gupta, zakenvrienden van president Jacob Zuma.

Het geld zou bedoeld zijn geweest om een overheidscontract binnen te halen, zo meldt persbureau Reuters. McKinsey ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zegt mee te werken met de autoriteiten.

McKinsey is nu voorwerp van een parlementair onderzoek in Zuid-Afrika. Sinds afgelopen juli, toen nieuwe informatie naar buiten kwam, is het advieskantoor voorwerp van onderzoek in een groeiend corruptieschandaal rond de familie Gupta.

Een Zuid-Afrikaanse parlementaire commissie onderzoekt of McKinsey met opzet geld liet wegsluizen van staatsnutsbedrijf Eskom naar een bedrijf van de Gupta’s, om zo een contract van $78 miljoen binnen te halen om Eskom te mogen adviseren. Eskom is een staatselektriciteitsbedrijf met ruim 41.000 werknemers.

Volgens de betrokken werknemers, die met persbureau Reuters spraken, zouden de twijfels al in 2013 bekend zijn geweest. Het Eskom-contract was volgens de werknemers goed voor de helft van de Zuid-Afrikaanse inkomsten van McKinsey.

Terwijl McKinsey voor Eskom werkte in de periode 2015-2016 betaalde Eskom naar verluidt 30% van de waarde van het contract aan een bedrijf genaamd Trillian, dat werd gecontroleerd door relaties van de familie Gupta. Eksom stelt dat het betaalde omdat McKinsey had verklaard dat Trillian werkzaamheden voor hun uitvoerde.

Meer artikelen in DFT

Philips-dochter moet katheters terugroepen
7 uur geleden
Centrum pakt terrassen aan
8 uur geleden

10 uur geleden
Londen koppelt EU-nota aan nieuwe relatie
10 uur geleden
Ajax draait recordomzet en maakt bijna 50 miljoen winst
11 uur geleden
BAM gaat school bouwen in Engeland
11 uur geleden
Column: Wat krijg je voor aandeel van €100?
12 uur geleden
Olieprijs zet opmars stevig voort
7 uur geleden
Roadmap E
14 uur geleden
Hackers treffen accountantsreus Deloitte
14 uur geleden