Kwart jongeren heeft naaktfoto’s van zichzelf

Apple dreigde Uber uit App Store te gooien

’Filmpjes Chriet zijn klassiekers’

Het overlijden van wetenschapper en sterrenkundige Chriet Titulaer is voor veel Nederlanders en ook buitenlanders aanleiding om nog eens stil te staan bij het leven van de markante televisiepersoonlijkheid. Op Twitter halen velen persoonlijke herinneringen aan de op 73-jarige leeftijd overleden Titulaer op.

YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar

YouTube zegt een probleem met zijn Beperkte Modus te hebben opgelost. Daardoor zijn LGBT-video's ook weer te zien als die modus aanstaat. Dat maakte de videowebsite vrijdag bekend middels een blogpost.

Apple trekt satellietexperts aan

Apple heeft twee oud-Google-managers aangetrokken die expert zijn op het gebied van satellieten. Dat meldt Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden. John Fenwick leidde Googles afdeling voor ruimtevaartuigen, Micheal Trella was de hoofdverantwoordelijke voor de satellieten die Google ontwierp en maakte.

Taal-app Duolingo komt met betaalvariant

Duolingo heeft sinds deze week naast de gratis app een betaalde variant. De app om talen te leren biedt betalende gebruikers een reclamevrije app en de mogelijkheid om lessen te downloaden. Die mogelijkheden werden stilletjes in de Android-app geïntroduceerd. Later moet het abonnement, dat 9,99 dollar per maand kost, ook in iOS worden toegevoegd.

Samsung maakt Google Play Music standaard

Samsung maakt Google Play Music de standaard muziekspeler op de Galaxy S8 en S8+. Dat hebben Samsung en Google vrijdag bekendgemaakt. Google Play Music is zelfs toegevoegd aan Samsungs nieuwe slimme assistent Bixby.

Cybercrimineel wil waardering en voldoening

De voldoening van het oplossen van een probleem, de waardering van vrienden, daar is het cybercriminelen in de eerste plaats om te doen, en niet om het geld. Dat concludeert de Britse justitie na onderzoek.

Nieuw-Zeeland wil laptopverbod moslimvluchten

Nieuw-Zeeland volgt met een verbod het voorbeeld van de Amerikaanse overheid, de Britten en Australië.

Nieuw-Zeeland overweegt om aan boord van een aantal passagiersvliegtuigen een verbod in te stellen op laptops en andere elektronische apparaten. Het gaat om vluchten van en naar sommige moslimlanden.

Chriet Titulaer (73) overleden

Chriet Titulaer

Chriet Titulaer is dit weekend overleden. Dat laten zijn familieleden weten aan De Limburger. De wetenschapper, sterrenkundige en televisiepersoonlijkheid is 73 jaar geworden.

27 jaar cel in VS voor Russische hacker

Op een foto poseert Roman Seleznev bij het Kremlin.

De zoon van een Russisch parlementslid is door een rechter in de Amerikaanse stad Seattle veroordeeld tot 27 jaar cel wegens roof van de gegevens van creditcards van zeker 500 Amerikaanse bedrijven.

Windows krijgt twee updates per jaar

Microsoft gaat Windows 10 voortaan twee grote updates per jaar geven. Dat heeft het Amerikaanse softwarebedrijf donderdag bekendgemaakt. De updates komen telkens in maart en september uit, te beginnen in september dit jaar.

'Technologie drijft migratie verder op'

Technologische ontwikkelingen kunnen de toch al grote migratiestroom uit arme landen de komende jaren verder laten aanzwellen. Automatisering bedreigt een groot deel van de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden, terwijl de wereldwijde toegang tot het internet de verwachtingen en ambities van de inwoners van die landen juist opschroeft, stelde Wereldbank-president Jim Yong Kim donderdag.

Kamerleden: vuist tegen cybercrime

Pieter Duisenberg (VVD)

Kamerleden zijn bezorgd over de eigen digitale veiligheid. Meerdere fracties vragen zich af of het parlement wel bestand is tegen cyberaanvallen.

T-Mobile mag doorgaan met datavrije muziek

Met de dienst kunnen consumenten onbeperkt muziek streamen buiten hun databundel. Volgens de ACM was dat verboden en de concurrentiewaakhond legde een dwangsom op. T-Mobile moest als het niet stopte 50.000 euro per dag betalen tot maximaal een half miljoen euro. 

'Bose houdt muziek gebruikers bij'

Bose, fabrikant van koptelefoons en luidsprekers, is aangeklaagd door een Amerikaanse gebruiker. Die zegt dat een app van het bedrijf bijhoudt naar welke muziek hij luistert. Die gegevens zouden vervolgens worden verkocht aan adverteerders.

Gekraakte berichten toegestaan als bewijs

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een grote Brabantse drugszaak met in totaal zeven verdachten.

Creditcard scant vingerafdruk

Mastercard heeft een creditcard laten ontwikkelen waarin een vingerafdrukscanner is verwerkt. Consumenten kunnen daarmee hun identiteit bevestigen als ze ergens willen betalen, op dezelfde manier als sommige smartphones doen.

HTC komt met knijptelefoon

HTC werkt aan een smartphone die wordt bediend door in de zijkant te knijpen. Die smartphone, de HTC U, moet op 16 mei worden gepresenteerd. HTC heeft de uitnodigingen voor de presentatie gestuurd, met de slogan: ''knijp voor de briljante U''.

'Chrome krijgt adblocker'

Google is van plan een adblocker in te bouwen in Crome. Die moet voorkomen dat gebruikers advertenties te zien krijgen waar ze zich aan ergeren. Bronnen binnen het bedrijf laten dat weten aan de zakenkrant The Wall Street Journal.

Inval bij online-medium Turkije

De Turkse politie heeft donderdag een inval gedaan bij het online-medium Sendika.org in Istanbul. Hoofdredacteur Ali Ergin Demirhan werd meegenomen omdat hij weigert de uitslag van het grondwetsreferendum van afgelopen zondag te erkennen, liet het door linkse activisten gerunde medium weten. De computer en mobiele telefoon van Demirhan werden in beslag genomen.

Sanne Hans leert jonge stotteraars rappen

Singersongwriter Sanne Hans lanceert binnenkort haar eigen ontwikkelde app voor stotterende kinderen. Met deze 'rap app' hoopt Sanne het zelfvertrouwen van stotterende kinderen een boost te geven.

Baidu geeft techniek zelfrijdende auto vrij

De Chinese techreus Baidu maakt zijn platform voor zelfrijdende auto's vrij beschikbaar voor bijvoorbeeld autofabrikanten. Het bedrijf, vaak als het Chinese Google omschreven, kondigde project Apollo woensdag aan. Het platform van Baidu omvat de autotechniek, hardware, software en clouddatadiensten.

Verily onderzoekt ziek worden

Ziek zijn is vervelend, maar hoe worden we het eigenlijk? Dat wil Googles zusterbedrijf Verily onderzoeken. Samen met de Amerikaanse universiteiten Duke en Stanford begint het bedrijf een vier jaar durend onderzoek met 10.000 deelnemers. In dat onderzoek wordt gekeken naar wat er gebeurt als we van gezond naar ziek gaan. Ook moeten bijkomende risicofactoren voor ziektes worden geïdentificeerd.

'Nintendo werkt aan kleine Super Nintendo'

Nintendo heeft de stekker uit de NES Mini getrokken, maar werkt al aan een opvolger. Komend najaar moet namelijk een miniatuurversie van de Super Nintendo (SNES) op de markt komen. Dat meldt website Eurogamer op basis van bronnen rond de Japanse spelcomputerfabrikant.

Microsoft toont vervanger Wunderlist

Microsoft heeft woensdag een eerste publieke versie van de app To-Do uitgebracht. Die app moet op termijn de in 2015 door de softwaregigant gekochte app Wunderlist vervangen.

Banken komen met Europese betaaldienst

De Nederlandse banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS komen deze zomer met een mobiele betaaldienst. Dat kondigden ze donderdag aan. Met Payconiq kunnen bankklanten op alle manieren betalen: online bij webshops, in winkels en onderling.

’Robot zal nooit van je houden’

Professor Noel Sharkey op de robotbeurs in Den Haag naast een wegwijs-robot.

Het is oppassen geblazen met ’menselijke’ robots, zeker voor wie ze wil gebruiken als kinderoppas of voor seks. Zulke robots nemen een hoge vlucht, maar kunnen zorgen voor onthechting en uiteindelijk ontwrichting van de samenleving door asociaal gedrag.

Apple Music en Spotify in Facebook Messenger

Facebook past zijn Messenger aan. Het wordt mogelijk om andere apps te integreren in de chat-tool. Details zijn nog niet bekend, maar het gaat onder meer om Apple Music en Spotify.

Fastned zet stap richting Duitse laadstations

Fastned, een Nederlandse exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's, is klaar voor zijn eerste stap richting Duitsland. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het daar contracten heeft getekend voor veertien locaties voor stations met meerdere snelladers.

Betere vertalingen bij Google Translate

Internetreus Google heeft de kwaliteit van zijn vertaalmachine Translate fiks verbeterd. Vertalingen van het Nederlands naar het Engels en vice versa zijn nu een stuk minder krukkig.

KPN steekt geld in maker slimme intercom

KPN steekt geld in de maker van slimme intercoms Nello. Het telecomconcern kondigde woensdag aan via KPN Ventures in het Duitse techbedrijf te investeren. Nello haalde in een financieringsronde in totaal 1,5 miljoen euro op. Naast KPN waren er nog twee investeerders, te weten bestaande aandeelhouders HBT Holdings en KfW.

Beeldscherm op de huid

Bij de presentatie was slechts één cijfer te zien op de e-skin die op termijn als écht beeldscherm moet functoneren.

Televisiekijken op je huid. In de toekomst is het wellicht mogelijk. De Universiteit van Tokio is bezig met de ontwikkeling van elektronische huid waarop beelden te zien zijn.

Kort geding over beheer kanker.nl

Het internetplatform kanker.nl is maandag waarschijnlijk de inzet van een kort geding in Amsterdam. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft dat aangespannen, tegen KWF Kankerbestrijding.

TelSell.com te koop

Webshop TelSell.com staat te koop. Het thuiswinkelbedrijf uit Almere werd in 1993 opgericht door Louise Mulder. In eerste instantie waren de reclames alleen op televisie te zien, maar in 1996 werd het een van eerste webwinkels in Nederland. Mulders dochter Bianca Damas hoopt dat een nieuwe eigenaar het bedrijf nieuw leven kan inblazen.

Gratis versie zakelijke Facebook-variant

Facebook gaat stevig de concurrentie aan met de zakelijke tools Slack en Microsoft Teams. De internetgigant lanceert een gratis versie van Workplace, de zakelijke Facebook-variant. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend op de ontwikkelaarsconferentie F8.

Ook Facebook stapt in de wereld van AR

Facebook gaat een platform ontwikkelen voor augmented reality. Dat was de boodschap van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dinsdag op F8, de bijeenkomst van Facebook voor ontwikkelaars. Facebook staat niet alleen: ook andere bedrijven, waaronder Microsoft zien 2017 als hét jaar van de augmented reality.

Review: Samsung Galaxy S8

Als het op high-end smartphones aankomt, zijn er twee toestellen die om de top vechten: de iPhone van Apple en de Galaxy S-telefoon van Samsung. Laatstgenoemde is weer aan zet met zijn Galaxy S8.

Digitaal op reis met Google Earth

Internetreus Google heeft op dinsdag een compleet nieuwe versie van zijn dienst Google Earth onthuld. In de nieuwe variant staat het ontdekken van interessante plekken centraal.

Robot bedreigt ambtenaar

Deze zit straks achter loket C3.

Duizenden ambtenaren moeten er de komende jaren voor vrezen dat hun werk door robots wordt overgenomen. Liefst één op de drie overheidsdienaren is extra kwetsbaar, schrijft het UWV.

’It-vacatures moeten vrouwvriendelijker’

’It-werkgever moet meer aandacht besteden aan ouderschapsverlof.’

Om meer vrouwen als it’er aan de slag te laten gaan, moeten vacatures in jip-en-janneketaal worden geschreven. De wervende teksten voor it’ers (m/v) „zijn vaak veel te technisch, gebruiken een overdaad aan jargon en gaan te weinig in op aspecten waar vrouwen waarde aan hechten”, vindt vacaturesite Monsterboard.

Star Wars Battlefront II uit op 17 november

Tijdens de Star Wars Celebration afgelopen weekend hebben Electronic Arts en Lucasfilm aangekondigd dat Star Wars Battlefront II wereldwijd wordt uitgebracht op 17 november.

'Marktwaarde Apple fors omhoog'

Apple stijgt dit jaar met zo'n $80 miljard aan waarde op de beurs. Dankzij vooral de duurdere 'plus'-modellen en meer vraag naar zijn producten krijgt het $824 miljard marktwaarde.

Uber verliest chef zelfrijdende auto's

Uber verliest zijn vicepresident Sherif Marakby, die verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Hij was net een jaar in dienst. Het is niet bekend waarom hij vertrekt.

Oracle koopt Nederlandse start-up wercker

Oracle heeft de Nederlandse start-up wercker gekocht. Dat heeft een platform gemaakt waarmee ontwikkelaars in de cloud software kunnen bouwen. Het is niet bekend hoeveel Oracle betaalt.

Chatbot voor vragen over soa's

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf dinsdag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is. Advies.chat is met een smartphone, tablet en desktop te bereiken. Het gesprek is geautomatiseerd, maar mensen kunnen wel zelf extra vragen stellen.

India woest op Snapchat

Snapchat ligt zwaar onder vuur in India. Volgens een oud-werknemer heeft topman Evan Spiegel ooit gezegd dat India te arm was voor de app. Snapchat ontkent dat Spiegel ooit zoiets heeft gezegd, maar dat is aan dovemansoren gericht. Op sociale media krijgt het bedrijf flinke kritiek, inclusief oproepen om het te boycotten. De app kreeg een lading boze recensies en heeft in de App Store nog maar één ster.

Grand Theft Auto V wordt werkelijkheid

Als over drie jaar de eerste zelfrijdende auto's helemaal zelfstandig over de weg rijden, zoals de makers hopen, hebben ze dat te danken aan Grand Theft Auto V. De verzonnen straten van Los Santos in de game zijn realistisch genoeg om de technologie te testen.

Microsoft heeft kwetsbaarheden al gedicht

Microsoft heeft de vrijdag door hackersgroep Shadow Brokers vrijgegeven kwetsbaarheden in Windows al gedicht. Dat schrijft het bedrijf na een eigen onderzoek. Alleen mensen die nog Windows XP of Windows Vista op hun pc hebben draaien, zijn mogelijk vatbaar voor aanvallen van buitenaf. Die versies worden door Microsoft namelijk niet meer ondersteund.

Google werkt aan banensite

Google werkt aan een site waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen vinden, Google Hire genaamd. Die zou een concurrent van LinkedIn, Greenhouse, Jobvite en Lever moeten worden, schrijven Axios en Mashable.