woensdag 30 september 2015, 12:32

Elpee verslaat streamen

.. © Crossley

Ondanks de enorme groei van streamingdiensten zoals Spotify blijkt een hele andere geluiddrager op dit moment dé grote geldmaker voor de muziekindustrie: de aloude grammofoonplaat.

Uit kersverse cijfers van de Amerikaanse muziekindustrie blijkt dat streamingdiensten en andere digitale muziekleveranciers in de eerste helft van dit jaar goed waren voor een opbrengst van 163 miljoen dollar, ofwel een groei van bijna dertig procent.

De nieuwe diensten, waarop vanuit de muziekwereld veel kritiek is vanwege de lage vergoedignen, worden echter met glans verslagen door de ongekend hard stijgende vinyl-verkopen. Volgens de Recording Industry Association groeide de omzet van elpees in de eerste zes maanden met liefst 52 procent tot totaal 222 miljoen dollar.

Vinyl is daardoor voor muzikanten niet alleen groter dan Spotify en consorten, maar weet in tegenstelling tot de CD ook gewoon nog te groeien. Hoewel er nog steeds veel meer CD's dan elpees worden verkocht daalde de verkoop in de eerste helft van dit jaar met liefst 30 procent.

Meer artikelen in Digitaal

Zoetermeer wil gamemuseum
1 dag geleden
Veiliger rijden dankzij nieuwe app
1 dag geleden
Mobiel vaker in thuispakket
1 dag geleden
Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO
1 dag geleden
Al 800 gevallen van Microsoft-scam in 2017
1 dag geleden
’Merk kan tegen stootje’
2 dagen geleden
Snelle landmeetkundige drone
2 dagen geleden
Drones kijken door muur heen
2 dagen geleden
Spotify komt met playlist voor chatgroep
2 dagen geleden
E3 2017 terugblik: de 10 hoogtepunten uit Los Angeles
2 dagen geleden