dinsdag 14 maart 2017, 16:12

Duitsland wil online haat harder aanpakken

© AFP

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wil hatelijke uitlatingen op sociale media veel harder aanpakken. Volgens de minister laten bedrijven als Facebook en Twitter na om echt hard op te treden en hij komt nu met een plan om hatespeech de kop in te drukken. In het plan voorziet Maas volgens Der Tagesspiegel onder meer flinke boetes voor internetbedrijven.

Een van de maatregelen van Maas is de invoering van een verplicht verantwoordelijkheidsrapport. Sociale netwerken moeten wat hem betreft ieder kwartaal met de billen bloot. Als blijkt dat ze te weinig hebben gedaan om haatzaaiers aan te pakken, volgen forse boetes. Maas wil verder dat bedrijven sneller handelen om hatelijke berichten te verwijderen en het gebruikers makkelijker maken om kwetsende berichten aan te geven.

Om duidelijk te maken dat de Duitse overheid het niet lichtzinnig opvat, stelt Maas forse boetebedragen voor. Bedrijven die het nalaten om hatespeech aan te pakken, kunnen boetes verwachten die oplopen tot wel 50 miljoen euro.

Meer artikelen in Digitaal

Spelenderwijs leren in Kidsaroo World
4 uur geleden
Assassin's Creed komt naar de smartphone
4 uur geleden
Tinder krijgt nieuwe uitbreiding
4 uur geleden
Revolutionaire iPhone veranderde de wereld
4 uur geleden
Acteur Wesley Snipes stapt in virtual reality
6 uur geleden
Laptops op vluchten naar VS blijft toegestaan
15 uur geleden
Metro-app mixt nieuws met puzzels
17 uur geleden
Nieuw ontwerp voor Google Nieuws
1 dag geleden
Super Mario-postzegels in Japan
1 dag geleden
Ook Pinterest heeft tweefactorauthenticatie
1 dag geleden