dinsdag 14 maart 2017, 16:12

Duitsland wil online haat harder aanpakken

© AFP

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wil hatelijke uitlatingen op sociale media veel harder aanpakken. Volgens de minister laten bedrijven als Facebook en Twitter na om echt hard op te treden en hij komt nu met een plan om hatespeech de kop in te drukken. In het plan voorziet Maas volgens Der Tagesspiegel onder meer flinke boetes voor internetbedrijven.

Een van de maatregelen van Maas is de invoering van een verplicht verantwoordelijkheidsrapport. Sociale netwerken moeten wat hem betreft ieder kwartaal met de billen bloot. Als blijkt dat ze te weinig hebben gedaan om haatzaaiers aan te pakken, volgen forse boetes. Maas wil verder dat bedrijven sneller handelen om hatelijke berichten te verwijderen en het gebruikers makkelijker maken om kwetsende berichten aan te geven.

Om duidelijk te maken dat de Duitse overheid het niet lichtzinnig opvat, stelt Maas forse boetebedragen voor. Bedrijven die het nalaten om hatespeech aan te pakken, kunnen boetes verwachten die oplopen tot wel 50 miljoen euro.

Meer artikelen in Digitaal

Netgear verzamelt informatie op routers
13 uur geleden
Phishingaanval onder dekmantel WannaCry
13 uur geleden
Apple en Visa gedaagd om digitaal betalen
13 uur geleden
Esports finale op middenstip Amsterdam Arena
13 uur geleden
Winnaars Google Play Awards bekendgemaakt
18 uur geleden
DAZN wil Champions League online streamen
18 uur geleden
Datalek bij Vine
18 uur geleden
Amazon werkt aan eigen supermarkt
18 uur geleden
Sprankje hoop voor slachtoffers WannaCry
18 uur geleden
’Beelden abortus en pogingen zelfverminking mogen op Facebook’
1 dag geleden