dinsdag 14 maart 2017, 17:09

Cyberaanval treft Stemwijzer

© ANP XTRA

De websites Stemwijzer.nl en Kieskompas.nl zijn dinsdagmiddag niet bereikbaar. De organisatie achter de Stemwijzer zegt te zijn getroffen door een zogeheten DDoS-aanval, waarbij servers worden overspoeld met informatieverzoeken en daardoor uitvallen.

Een woordvoerder van Kieskompas kon nog niet zeggen waarom de website Kieskompas.nl onbereikbaar was. Er wordt hard gezocht naar de oorzaak. Kieskompas maakt diverse stemwijzers; alleen de Groene Kieswijzer is bereikbaar.

Kieskompas stelde dat een gebrek aan servercapaciteit niet de reden is dat de site op zwart ging. Ook ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer, zei dat dinsdagochtend uit voorzorg extra servers zijn geïnstalleerd. Tegen een DDoS-aanval valt volgens een woordvoerster echter weinig te beginnen.

De timing van de cyberaanval op de Stemwijzer komt voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van ProDemos maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de digitale stemhulp.

Meer artikelen in Digitaal

Winst Chinees Tencent verrast
1 uur geleden
Google Allo krijgt webversie
19 uur geleden
'Apple trekt miljard uit voor eigen content'
19 uur geleden
Tweet Obama na Charlottesville breekt record
21 uur geleden
Virtuele game voorspelt epidemie op Lowlands
22 uur geleden
Nieuwe Pixel is te knijpen
22 uur geleden
Facebook verandert uiterlijk reacties
23 uur geleden
Grote investering in Nederlands gamesbedrijf
1 dag geleden
Twitterbericht Obama krijgt 2,5 miljoen likes
1 dag geleden
Bill Gates doneert $4,6 miljard
1 dag geleden