woensdag 15 maart 2017, 9:24

Turkse hackers kraken Twitteraccounts

© Twitter

Een Amsterdams bedrijf lijkt het middelpunt te zijn van een hack waardoor beroemdheden en bekende instanties Turkse propagandateksten twitterden. Twitter Counter meldde zelf vanochtend dat hun dienst gehackt is en dat alle systemen zijn stilgelegd.

Een woordvoerder van Twitter Counter laten weten dat de zaak wordt onderzocht. Hoe de hack heeft plaatsgevonden, is niet duidelijk. Ook is onbekend hoeveel klanten van het bedrijf de dupe zijn. „De enige die dat kan nagaan is Twitter zelf.”

Vermoedelijk Turkse hackers wisten woensdag toegang te krijgen tot duizenden Twitteraccounts. Daar plaatsten ze boodschappen als #Nazialmanya und #Nazihollanda, afbeeldingen van hakenkruisen en onder andere de tekst „we zien elkaar 16 april.”

Caro Emerald

Op 16 april wordt in Turkije het referendum gehouden over verandering van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt. Onder de getroffen Twitteraccounts waren die van Amnesty International, de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, de gemeente Amstelveen en de Nederlandse zangeres Caro Emerald.

Van de gehackte accounts waren er zeker 25 van internationale organisaties. Aan de getwitterde boodschappen zat een video die begint met een deel uit een toespraak van de Turkse president Erdogan. „Als we sterven, laten we dan als mannen sterven”, zegt het staatshoofd daarin.

Sinds afgelopen weekend zijn de spanningen tussen Turkije en Nederland snel opgelopen. Nederland zorgde ervoor dat Turkse ministers niet konden spreken op een campagnebijeenkomst. Dat besluit ontaarde uiteindelijk in rellen in verschillende grote steden.

De accounts maakten gebruik van de diensten van Twitter Counter. Met een gelijknamig programma van dat bedrijf kunnen de artiesten en instanties inzicht krijgen in het stijgen en dalen van het aantal volgers en hun gedrag. Aan de hand van die cijfers kunnen de gebruikers hun marketingstrategie aanpassen. Volgens een woordvoerder heeft het bedrijf beperkte opties om iets op Twitter te zetten voor hun klanten, afhankelijk van welke toegangsmogelijkheden de klant heeft gegeven.

„We weten dat onze dienst is gehackt”, laat het Amsterdamse bedrijf weten. „We hebben al maatregelen genomen. Ervan uitgaande dat het misbruik inderdaad heeft plaatsgevonden via ons systeem, hebben we alle mogelijkheden om tweets te plaatsen afgesloten. Ook hebben we de toegangscode tot onze app veranderd.”

Verwijderd

Volgens de woordvoerder van Twitter Counter wordt nog bekeken of de hack van binnenuit is gebeurd of van buitenaf. „Dat is lastig te onderzoeken, omdat vrijwel alle tweets zijn verwijderd door de gebruikers. Bovendien gaat het nog steeds doen, terwijl dat via ons niet meer kan. Dus de hackers hebben ook andere bedrijven of individuele accounts gehackt.”

Hoeveel klanten de dupe zijn, weet Twitter Counter niet. „Dat kunnen we niet zien.” Het bedrijf slaat naar eigen zeggen geen wachtwoorden of creditcardgegevens op van hun klanten. Al met al volgt Twitter Counter naar eigen zeggen 350 miljoen Twitteraccounts en heeft het 2 miljoen gebruikers.

Het is niet de eerste keer dat hackers Twitter Counter op de korrel hebben. In november wisten cybercriminelen ook al in te breken in de systemen van het bedrijf. Ook toen plaatsten ze spamberichten op twitteraccounts van bekende mensen. „Daarna hebben we extra maatregelen genomen om dit soort misbruik van buitenaf en binnenuit te voorkomen. Maar de maatregelen om aanvallen vanuit onze systemen af te weren, zijn nog niet voltooid.”

Meer artikelen in Digitaal

Zoetermeer wil gamemuseum
1 dag geleden
Veiliger rijden dankzij nieuwe app
1 dag geleden
Mobiel vaker in thuispakket
1 dag geleden
Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO
1 dag geleden
Al 800 gevallen van Microsoft-scam in 2017
1 dag geleden
’Merk kan tegen stootje’
2 dagen geleden
Snelle landmeetkundige drone
2 dagen geleden
Drones kijken door muur heen
2 dagen geleden
Spotify komt met playlist voor chatgroep
2 dagen geleden
E3 2017 terugblik: de 10 hoogtepunten uit Los Angeles
2 dagen geleden