woensdag 15 maart 2017, 10:13

Veilige verbinding voor iedereen

Joeri van de Watering richt zich met Goose op niet-technische gebruikers.. ©

Open wifi-netwerken zijn handig om onderweg even je mail te checken, een aankoop te doen of andere online zaken te regelen. Veilig is het niet. Met een VPN-verbinding wel, maar dat is voor niet-technische gebruikers vaak te ingewikkeld. Het bracht de 26-jarige Joeri van de Watering op het idee voor Goose.

Goose is de eerste Nederlandse VPN. Het uitgangspunt is dat het een simpele, gebruiksvriendelijke VPN moet zijn voor de alledaagse internetter. “Een goed idee, maar lastig te realiseren”, geeft Van de Watering toe. “Het ontwikkelen kost veel geld.”

Goose is niet het eerste bedrijf van de jonge ondernemer. Op 19-jarige leeftijd begon hij het online marketingbureau Dutch Blue dat inmiddels twee vestigingen heeft. “Ik had via mijn eerste bedrijf contact met investeringsmaatschappij Treasure Beheer. Zij hebben €1 miljoen in Goose geïnvesteerd. Acht ontwikkelaars zijn vervolgens bijna drie jaar bezig geweest om de VPN-dienst op te zetten.”

Naast gebruiksvriendelijk is stabiliteit bij een VPN-verbinding van groot belang. “Je wilt niet dat de verbinding wegvalt, want dan is de gebruiker niet meer beschermd.” Van de Watering wijst erop hoe eenvoudig het is om gegevens te onderscheppen via een openbaar netwerk. “Kwaadwillenden zetten bewust een gratis netwerk op, als mensen daarop inloggen, kunnen ze alle gegevens die ingevoerd worden, waaronder wachtwoorden, onderscheppen.”

Naast veiligheid biedt een VPN-dienst ook andere voordelen. “Met een VPN kun je geografische blokkeringen opheffen, zodat je bijvoorbeeld op vakantie Nederlandse programma’s kunt kijken. Uitzending Gemist is normaalgesproken niet beschikbaar als je in het buitenland bent. Gebruikers kunnen bij ons echter kiezen via welke fysieke server ze willen inloggen. Als je voor een Nederlandse server kiest geldt de blokkade niet.”

Inmiddels heeft de dienst ruim 3100 klanten. Van de Watering hoopt binnen twee jaar de 50.000 gebruikers gepasseerd te zijn. Dat hoopt hij te bereiken door de dienst nog verder te vereenvoudigen en de software voor nog meer apparaten beschikbaar te maken. Nu werkt de software alleen op de nieuwste besturingssystemen van pc en Mac. Ook is er een Android en IOS app.

Meer artikelen in Digitaal

Deze klassieke games heeft miniversie Super Nintendo
12 uur geleden
Marktplaats voert iDEAL-functie in
16 uur geleden
Nederlands talent maakt Apple’s WWDC onveilig
19 uur geleden
Column: Gamespektakel in het verschiet
22 uur geleden
Social media vieren 20e verjaardag Harry Potter
23 uur geleden
Google leest je mails niet meer
23 uur geleden
Tesla wil muziek streamen
23 uur geleden
Sega brengt oude games naar smartphones
23 uur geleden
Olympische Spelen live in virtual reality
23 uur geleden
Powerbank veroorzaakt brandgevaar
4 dagen geleden