woensdag 15 maart 2017, 16:01

StemWijzer nog veel geraadpleegd

© ANP XTRA

Ondanks de cyberaanvallen op de StemWijzer wordt er nog steeds veel gebruikgemaakt van de digitale stemhulp. Veel mensen proberen op het laatste moment nog advies in te winnen. Een gerenommeerd beveiligingsbedrijf vermoedt dat de Turken er achter de aanvallen zitten, al hebben de slachtoffers daar geen aanwijzingen voor.

Tussen 14.30 uur dinsdagmiddag en 8.30 uur woensdagmorgen werd de vragenlijst tussen de 600.000 en 700.000 keer ingevuld. Dat blijkt uit de meest recente peiling van ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer. Daarmee is er voor deze verkiezingen in totaal al zeker 6,3 miljoen maal gebruikgemaakt van het hulpmiddel.

De afgelopen 24 uur worden de servers van StemWijzer en ook die van Kieskompas vanuit het buitenland herhaaldelijk met zoveel verkeer bestookt, dat ze af en toe onbereikbaar zijn. Kieskompas en ProDemos vermoeden dat er sprake is van een gecoördineerde DDoS-aanval en gaan hiervan aangifte doen.

DDoS

Beide stemhulpen bevestigen dat zij vooral dinsdag en woensdag werden bestookt met DDoS-aanvallen. Dat zijn aanvallen waarbij geprobeerd wordt sites plat te leggen door met gehackte computers heel veel informatie op te vragen.

Stemwijzer en Kieskompas kregen hulp van de overheid om de gevolgen beperkt te houden, bij die laatste sprong ook Google bij. Daardoor kon echter niet voorkomen worden dat de sites toch af en toe op zwart stonden.

Frank Groenewegen van Fox-IT ziet dat de aanvallen op Nederlandse sites startten op zaterdagavond, tegelijkertijd met de Rotterdamse rellen door Nederturken. De cybercrime-expert vermoedt dat er aanhangers van Erdogan achter zitten. Stemwijzer en Kieskompas zeggen daar echter geen aanwijzingen voor, zeggen zij.

Meer artikelen in Digitaal

Spelenderwijs leren in Kidsaroo World
36 minuten geleden
Assassin's Creed komt naar de smartphone
1 uur geleden
Tinder krijgt nieuwe uitbreiding
1 uur geleden
Revolutionaire iPhone veranderde de wereld
1 uur geleden
Acteur Wesley Snipes stapt in virtual reality
3 uur geleden
Laptops op vluchten naar VS blijft toegestaan
11 uur geleden
Metro-app mixt nieuws met puzzels
13 uur geleden
Nieuw ontwerp voor Google Nieuws
1 dag geleden
Super Mario-postzegels in Japan
1 dag geleden
Ook Pinterest heeft tweefactorauthenticatie
1 dag geleden