woensdag 15 maart 2017, 21:39

Recordaantal bezoekers voor StemWijzer

© ANP XTRA

De websites StemWijzer.nl en Kieskompas.nl hebben dit jaar een recordaantal bezoekers verwelkomd. StemWijzer had deze verkiezingsperiode 6,8 miljoen ingevulde stemadviezen. Dat is bijna 2 miljoen bezoekers meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, toen er 4,85 miljoen bezoekers waren.

Ook het kleinere Kieskompas noteerde een flinke stijging. In totaal vulden 1,2 miljoen mensen de dertig vragen in. Dat zijn er exact een half miljoen meer dan in 2012.

ProDemos, het bedrijf achter de Stemwijzer, meldde woensdag dat de site enkele malen niet bereikbaar was wegens DDoS-aanvallen, opzettelijke digitale aanvallen op een server met als doel deze te ontregelen. Toch kreeg de site woensdag op piekmomenten meer dan 40.000 bezoekers per uur. In totaal bezochten een miljoen mensen de site op dinsdag en woensdag.

Een medewerker van Kieskompas zegt woensdagavond na het sluiten van de stembussen dat het bedrijf ,,de laatste paar dagen zware aanvallen op de site heeft gehad en wellicht een paar honderdduizend bezoekers is misgelopen''.

Sinds dinsdag werden de servers van StemWijzer en concurrent Kieskompas vanuit het buitenland herhaaldelijk met zo veel verkeer bestookt, dat ze soms onbereikbaar waren. Kieskompas en ProDemos vermoeden dat er sprake is van een gecoördineerde DDoS-aanval en gaan hiervan aangifte doen.

Kieskompas zegt ,,wel vermoedens te hebben waar de aanvallen vandaan komen, maar dat pas over een paar dagen misschien duidelijk kan worden wie het echt waren''.

Meer artikelen in Digitaal

Zoetermeer wil gamemuseum
1 dag geleden
Veiliger rijden dankzij nieuwe app
1 dag geleden
Mobiel vaker in thuispakket
1 dag geleden
Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO
1 dag geleden
Al 800 gevallen van Microsoft-scam in 2017
1 dag geleden
’Merk kan tegen stootje’
2 dagen geleden
Snelle landmeetkundige drone
2 dagen geleden
Drones kijken door muur heen
2 dagen geleden
Spotify komt met playlist voor chatgroep
2 dagen geleden
E3 2017 terugblik: de 10 hoogtepunten uit Los Angeles
2 dagen geleden