woensdag 15 maart 2017, 21:39

Recordaantal bezoekers voor StemWijzer

© ANP XTRA

De websites StemWijzer.nl en Kieskompas.nl hebben dit jaar een recordaantal bezoekers verwelkomd. StemWijzer had deze verkiezingsperiode 6,8 miljoen ingevulde stemadviezen. Dat is bijna 2 miljoen bezoekers meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, toen er 4,85 miljoen bezoekers waren.

Ook het kleinere Kieskompas noteerde een flinke stijging. In totaal vulden 1,2 miljoen mensen de dertig vragen in. Dat zijn er exact een half miljoen meer dan in 2012.

ProDemos, het bedrijf achter de Stemwijzer, meldde woensdag dat de site enkele malen niet bereikbaar was wegens DDoS-aanvallen, opzettelijke digitale aanvallen op een server met als doel deze te ontregelen. Toch kreeg de site woensdag op piekmomenten meer dan 40.000 bezoekers per uur. In totaal bezochten een miljoen mensen de site op dinsdag en woensdag.

Een medewerker van Kieskompas zegt woensdagavond na het sluiten van de stembussen dat het bedrijf ,,de laatste paar dagen zware aanvallen op de site heeft gehad en wellicht een paar honderdduizend bezoekers is misgelopen''.

Sinds dinsdag werden de servers van StemWijzer en concurrent Kieskompas vanuit het buitenland herhaaldelijk met zo veel verkeer bestookt, dat ze soms onbereikbaar waren. Kieskompas en ProDemos vermoeden dat er sprake is van een gecoördineerde DDoS-aanval en gaan hiervan aangifte doen.

Kieskompas zegt ,,wel vermoedens te hebben waar de aanvallen vandaan komen, maar dat pas over een paar dagen misschien duidelijk kan worden wie het echt waren''.

Meer artikelen in Digitaal

Nintendo Switch is kaskraker
13 uur geleden
Omzetgroei voor Orange
18 uur geleden
Nokia haalt meer geld op met octrooien
18 uur geleden
Twitter ziet gebruik verder groeien
1 dag geleden
’Mediaspeler is illegaal’
1 dag geleden
Cultgame Night Trap komt opnieuw uit
1 dag geleden
Netflix wil naar China
1 dag geleden
Nominaties Google Play Award bekend
1 dag geleden
Kinder-app Hoi Dokter en Jeroen Bosch winnen 'internet-Oscar'
1 dag geleden
Nederland in top 10 identiteitsdiefstal
1 dag geleden