vrijdag 17 maart 2017, 7:20

Alarm over aanpak kindermisbruik

© ANP XTRA

De politiek moet snel plannen maken voor een betere bestrijding van kindermisbruik en onlinebeeldmateriaal daarvan. Dat zegt het Expertisebureau Online Kindermisbruik. Het daaraan verbonden Meldpunt Kinderporno moest vorig jaar meer dan 100.000 URL’s (afbeeldingen, video’s of websites) met vermoedelijk seksueel kindermisbruik verwerken, volgens het bureau 60 procent meer dan in 2015.

Daarbij zit het Meldpunt met 4,5 fte om meldingen te onderzoeken en is dat naar eigen zeggen „volstrekt onvoldoende.” Er moet meer geld voor extra menskracht en een betere technologie komen. Het bureau denkt aan 185.000 euro per jaar erbij plus anderhalve fte.

Van al die URL’s bevatte 69 procent echt iets strafbaars en daarvan stond 82 procent op Nederlandse servers. „Al jaren staat Nederland in de top 3 van landen waar beeldmateriaal van kindermisbruik gehost wordt. In verschillende internationale lijstjes neemt Nederland inmiddels zelfs de eerste plaats in op de wereldranglijst”, aldus het bureau.

„,Als koploper van landen waar beeldmateriaal van kindermisbruik gehost staat, heeft Nederland meer dan de morele plicht deze zorgwekkende trend een halt toe te roepen. Het zijn niet zomaar foto’s en video’s. Ook al zijn de daders gepakt en de kinderen veilig, het misbruik eindigt pas als het materiaal weg is en weg blijft”, aldus Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau.

Volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kan het meldpunt zijn werk nu „goed doen.” Maar hij voegde eraan toe: „Ik neem iedere vraag om geld serieus. Maar het zijn er vele. Uiteindelijk zal het nieuwe kabinet de knoop moeten doorhakken.”

Meer artikelen in Digitaal

Spelenderwijs leren in Kidsaroo World
34 minuten geleden
Assassin's Creed komt naar de smartphone
59 minuten geleden
Tinder krijgt nieuwe uitbreiding
1 uur geleden
Revolutionaire iPhone veranderde de wereld
1 uur geleden
Acteur Wesley Snipes stapt in virtual reality
3 uur geleden
Laptops op vluchten naar VS blijft toegestaan
11 uur geleden
Metro-app mixt nieuws met puzzels
13 uur geleden
Nieuw ontwerp voor Google Nieuws
1 dag geleden
Super Mario-postzegels in Japan
1 dag geleden
Ook Pinterest heeft tweefactorauthenticatie
1 dag geleden