maandag 17 april 2017, 15:55

Google schikt over machtsmisbruik in Rusland

© AP

Google heeft een schikking getroffen met de mededingingsautoriteiten in Rusland over misbruik van zijn machtspositie. Het technologiebedrijf betaalt een boete van 438 miljoen roebel (7,3 miljoen euro) en geeft voortaan concurrenten meer ruimte in zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets Android.

De Russische mededingingswaakhond klaagde er in 2015 al over dat de eigen apps en diensten van Google op Android-apparaten van tevoren geïnstalleerd zijn en soms niet geheel te verwijderen zijn. Daar zouden andere aanbieders, zoals de Russische zoekgigant Yandex, last van hebben.

Google heeft nu toegezegd de bundeling van eigen diensten in Rusland ongedaan te maken. Daarnaast wordt het mogelijk voor aanbieders als Yandex om concurrerende apps op Android-apparaten te installeren. Aanbieders moeten daarvoor deals sluiten met de makers van smartphones. Google stond dat soort deals eerder niet toe wanneer smartphonemakers het besturingssysteem van Google wilden gebruiken.

Het marktaandeel van zoekmachine Yandex in Rusland is 55 procent, tegenover 40 procent voor Google. Op Android is het aandeel van Yandex juist kleiner en wordt de voorsprong van Google steeds groter. In landen als China worden al Android-telefoons aangeboden met alternatieven voor Google. De invloed van Google is daar door de overheid al sterk ingeperkt.

 

Meer artikelen in Digitaal

Fairphone stopt ondersteuning eerste toestel
9 uur geleden
'Cyberpesten het ergst op Instagram'
10 uur geleden
Fitbit ontkent vertraging nieuwe smartwatch
11 uur geleden
Zeldzame NES-game uit 1986 verkocht
15 uur geleden
Facebook test nieuws achter betaalmuur
15 uur geleden
’Snapchat groeit sterk onder vrouwen’
16 uur geleden
Bijna 200.000 downloads van Blendle-app
16 uur geleden
Bedrijven met missie in opmars
17 uur geleden
BREIN bestrijdt illegale muziek via Facebook
1 dag geleden
Smartphone herstart na bellen 911
1 dag geleden