dinsdag 18 april 2017, 1:05

Facebook: beoordeling videocontent moet beter

Facebook heeft maandag in een evaluatie over hoe het omgaat met gewelddadige (live)video's op het sociale netwerk, aangegeven dat de beoordeling sneller en beter moet. De evaluatie volgt nadat een video van een moord in Cleveland zondag twee uur lang op Facebook online stond.

,,We geven prioriteit aan meldingen met ernstige veiligheidsimplicaties voor onze gemeenschap en we werken eraan om het beoordelingsproces nog sneller te maken", aldus de vicepresident van Facebook op het gebied van operaties en mediapartners.

Op de video is te zien hoe Steve Stephens zichzelf filmt in zijn auto. ,,Ik heb iemand gevonden die ik ga doden'', zegt hij tegen de camera. ,,Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook.'' Stephens stapt vervolgens uit en vraagt een 74-jarige man om de naam van zijn vriendin te noemen. Als het slachtoffer daar gehoor aan geeft, krijgt hij te horen dat de vriendin de reden is dat hij wordt doodgeschoten. De man wordt daarop ondanks een smeekbede door het hoofd geschoten.

De video is onderdeel van drie video's die Stephens uploadde op Facebook. In de eerste video-upload om 14.09 uur op zondag (lokale tijd) vertelt Stephens dat hij van plan is een moord te plegen. Volgens Facebook rapporteerde geen enkele gebruiker deze video. Twee minuten later kwam de video met de schietpartij online en om 14.22 uur begon Stephens met een live-uitzending waarin hij de moord bekende. De eerste melding die binnenkwam bij Facebook was kort nadat de livevideo afgelopen was om 14.27 uur.

De video met de moord werd pas gerapporteerd tegen 16.00 uur. Volgens de tijdlijn die Facebook publiceerde werd om 16.22 uur het account van Stephens gedeactiveerd. ,,We hebben het profiel 23 minuten na de eerste melding over de moordvideo uitgeschakeld en twee uur na de eerste melding over het account. We weten echter dat we het beter moeten doen", aldus Facebook.

Gerelateerde artikelen

’Ex-vriendin reden Facebookmoord’
7 dagen geleden
Politie VS zoekt verdachte ’Facebookmoord’
17 Apr 17

Meer artikelen in Digitaal

Kwart jongeren heeft naaktfoto’s van zichzelf
18 uur geleden
Apple dreigde Uber uit App Store te gooien
22 uur geleden
Cybercrimineel wil waardering en voldoening
22 uur geleden
YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar
22 uur geleden
Apple trekt satellietexperts aan
22 uur geleden
Taal-app Duolingo komt met betaalvariant
23 uur geleden
Samsung maakt Google Play Music standaard
23 uur geleden
’Filmpjes Chriet zijn klassiekers’
1 dag geleden
Nieuw-Zeeland wil laptopverbod moslimvluchten
1 dag geleden
Chriet Titulaer (73) overleden
1 dag geleden