dinsdag 18 april 2017, 8:40

Grand Theft Auto V wordt werkelijkheid

Als over drie jaar de eerste zelfrijdende auto's helemaal zelfstandig over de weg rijden, zoals de makers hopen, hebben ze dat te danken aan Grand Theft Auto V. De verzonnen straten van Los Santos in de game zijn realistisch genoeg om de technologie te testen.

Bedrijven als Ford, Google, Uber en General Motors willen over een paar jaar ver genoeg zijn om hun wagens op de markt te brengen. Ze hebben uitgebreide testprogramma's, maar de mensen achter het stuur kunnen niet genoeg kilometers maken om tot het uiterste te gaan met de auto's. Een simulator kan dat wel. Die hoeft nooit te stoppen, heeft geen benen om even te strekken, hoeft niet te tanken en kan dus onbeperkt blijven rijden. Zo haalt Waymo, het project van Google, makkelijk ongeveer 5 miljoen kilometer per dag.

Onbeperkt

''Het is niet praktisch om alleen te werken met gegevens van de wegen. Met simulatie kun je een bepaald scenario keer op keer op keer laten draaien, onbeperkt vaak, en het daarna weer testen'', zegt Davide Bacchet van ontwikkelaar NIO tegen Bloomberg.

Chipmaker Intel en de technische universiteit van het Duitse Darmstadt hebben vorig jaar een manier bedacht om Grand Theft Auto te gebruiken voor tests. De game heeft 262 verschillende auto's, meer dan duizend voetgangers en dieren die zich allemaal anders gedragen, veertien weersomstandigheden en talloze bruggen, tunnel, kruisingen, verkeersborden en stoplichten. De gegevens die de game oplevert, lijken op de data die sensoren in echte auto's zouden krijgen.

Het grootste probleem waar de zelfrijdende auto's nog mee kampen, is het reageren op onverwachte omstandigheden, zoals een spelend kind dat de straat oploopt. Mensen hebben dat beter door en reageren sneller. Als een testwagen niet goed reageert en de bestuurder het stuur moet overnemen, ''kunnen we de precieze situatie naspelen en voorspellen wat de auto zou hebben gedaan. Als de simulator laat zien dat de auto beter moet rijden, kunnen onze ontwikkelaars de software aanpassen en de veranderingen testen in de simulator'', aldus Waymo.

Meer artikelen in Digitaal

Fairphone stopt ondersteuning eerste toestel
9 uur geleden
'Cyberpesten het ergst op Instagram'
10 uur geleden
Fitbit ontkent vertraging nieuwe smartwatch
11 uur geleden
Zeldzame NES-game uit 1986 verkocht
15 uur geleden
Facebook test nieuws achter betaalmuur
15 uur geleden
’Snapchat groeit sterk onder vrouwen’
16 uur geleden
Bijna 200.000 downloads van Blendle-app
16 uur geleden
Bedrijven met missie in opmars
17 uur geleden
BREIN bestrijdt illegale muziek via Facebook
1 dag geleden
Smartphone herstart na bellen 911
1 dag geleden