Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
dinsdag 18 april 2017, 17:00

Review: Samsung Galaxy S8

© Samsung

Als het op high-end smartphones aankomt, zijn er twee toestellen die om de top vechten: de iPhone van Apple en de Galaxy S-telefoon van Samsung. Laatstgenoemde is weer aan zet met zijn Galaxy S8.

Wat is het?

De S8 (en zijn grotere, maar verder identieke broertje S8+) is het zogeheten ‘vlaggenschip’ van Samsung. Het is dé telefoon waarmee het bedrijf al zijn technische expertisen laat zien. En het blijkt, want vooral op designvlak is deze nieuwe telefoon een juweeltje. Het scherm is aan de zijkanten afgerond, waardoor het net lijkt of hij aan deze zijden geen rand heeft. Boven en onder zijn nog twee kleine randjes te zien, maar voor de rest lijkt het net of je één groot scherm in je hand houdt. Een gaaf effect.

Alle standaardfuncties zijn prima verzorgd in deze telefoon. De 12 megapixelcamera maakt uitstekende kiekjes, het apparaat is helemaal waterdicht, de hardware is erg krachtig en draait elke app zonder problemen; kortom, het is gewoon zoals een toptelefoon hoort te zijn. Zelfs de softwareschil die het bedrijf over Android heen doet, ziet er goed uit en werkt intuïtief. Dat was in het verleden nog wel eens een pijnpuntje.

Tenslotte heeft Samsung zijn eigen digitale assistent geïntroduceerd, Bixby. Deze bestaat uit verschillende elementen. Ten eerste is de Siri-achtige spraakassistent waaraan je vragen kunt stellen en aan wie je stemcommando’s kunt geven. Helaas werkt deze nog niet in het Nederlands, dus tenzij je graag in het openbaar Engels spreekt, is deze niet heel geweldig. Daarnaast is er Bixby Vision. Deze herkent objecten op foto’s die je maakt en deelt vervolgens informatie of links naar sites die handig kunnen zijn. Maak je bijvoorbeeld een foto van de Eiffeltoren, dan stelt hij voor wat er allemaal nog meer in de buurt te doen is.

Dan is er nog Bixby Reminder, wat in feite een to-do-lijstje is en je aan belangrijke evenementen en afspraken herinnert. Niets verrassends, maar het werkt prima. Dit alles komt samen op de Bixby-thuispagina, waar je komt door de speciale Bixby-knop aan de zijkant van het toestel in te drukken.

Is het wat?

Om meteen door te gaan over Bixby: deze digitale assistent heeft nog wat extra werk nodig. De spraakassistent werkt naar behoren - zij het dus alleen in het Engels - maar de fotoherkenning is nog lang niet vlekkeloos en herkent in veel gevallen niet wat er op de foto te zien is. Niet dat dit het gebruiksgemak verpest, maar er zijn simpelweg betere digitale assistenten in omloop.

Afgezien daarvan is er echter op de telefoon maar weinig aan te merken. Vooral het uiterlijke design verdient een flinke pluim. Niet alleen is het toestel bijzonder stijlvol, dankzij het wegwerken van de randen heeft Samsung zelfs van een telefoon met een 6,2 inch groot scherm (de S8+) een handzaam apparaat weten te maken. Zo hebben we ze nog niet eerder gezien.

Het enige wat op dit vlakt echt steekt, is de plaatsing van de vingerafdruksensor. Om aan de voorkant ruimte te maken voor het scherm, is deze naar de achterkant verplaatst. Geen probleem, op zich, ware het niet dat hij letterlijk naast de camera zit en je daardoor constant met je vinger over de lens smeert. Dat komt de kwaliteit van de foto’s niet te goede. Een rare designkeuze.

Conclusie

De Galaxy S8 is één van de mooiste telefoons die de laatste jaren is uitgekomen. Samsung heeft gekozen voor een innovatief én stijlvol design. Er zijn een paar smetjes - Bixby komt niet helemaal uit de verf en de vingerafdruksensor zit op een rare plek - maar al met al mag het Koreaanse bedrijf trots zijn op deze toptelefoon.

Plus- en minpunten

+ Mooi toestel met uniek design.

+ Groot scherm zonder lomp te zijn.

+ Verder krachtige telefoon met goede camera.

- Bixby komt nog niet helemaal uit de verf.

- De vingerafdruksensor zit op een onhandige plek.

Meer artikelen in Digitaal

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
1 dag geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
3 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
3 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
3 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
3 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
3 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
3 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
3 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
4 dagen geleden
'Groot nieuws HTC op komst'
4 dagen geleden