woensdag 19 april 2017, 11:35

Beeldscherm op de huid

Bij de presentatie was slechts één cijfer te zien op de e-skin die op termijn als écht beeldscherm moet functoneren.. © FOTO UTOKYO RESEARCH

Televisiekijken op je huid. In de toekomst is het wellicht mogelijk. De Universiteit van Tokio is bezig met de ontwikkeling van elektronische huid waarop beelden te zien zijn.

Overal in de wereld wordt gewerkt aan dit zogeheten ‘e-skin’ maar de Japanners zijn de eersten die met een werkend stuk materiaal naar buiten zijn gekomen. Eerdere proeven liepen vast omdat de huid niet flexibel genoeg is of te dik waardoor het onprettig aanvoelt.

De Japanse vinding onder leiding van professoren Takao Someya en Tomoyuki Yokota bestaat uit een laagje organisch materiaal (Parylene) en niet-organisch materiaal (Silicon Oxynitrite). Door de toevoeging van een extreem dun laagje metaal kan beeld worden vertoond. De doorbraak ligt er mede in dat de metalen die nodig zijn voor het scherm niet aan de lucht worden blootgesteld want blootstelling aan lucht is slecht voor de kwaliteit van het metaal.

De e-skin is extreem dun, slechts 3 micrometer. Ter vergelijking: een normale mensenhaar is 40 micrometer dik. Het is daarmee veel dunner dan een normale huid en heeft nauwelijks gewicht. Door de grote buigzaamheid kan het de bewegingen van het lichaam en de spieren precies volgen. Ook deze flexibiliteit is een doorbraak.

De eerste ideeën om het materiaal te gebruiken, liggen in de medische sfeer. Een stukje e-skin zou bijvoorbeeld kunnen dienen om aan te geven hoe hoog de hartslag is of ter indicatie dat de drager moet gaan drinken.

Koen Kas, Belgische professor oncologie en een gerenomeerd kenner van de technische ontwikkelingen in de gezondheidszorg, ziet een grote toekomst voor deze technieken. „Een belangrijke stap is om niet enkel data over het lichaam te verzamelen, maar ook om op basis van de data persoonlijke richtlijnen te geven”, zo legt hij uit bij het Belgische De Tijd.

Bij de presentatie heeft de universiteit van Tokio een eenvoudig voorbeeld laten zien waarbij op de e-skin één cijfer is te zien. De verwachtingen zijn echter hoog gespannen want de e-skin kan op termijn gaan functioneren als een écht beeldscherm dat het scherm van de smartphone vervangt.

Professor Someya vergelijkt de ontwikkelingen met de komst van de smartphone: „De mobiele telefoon heeft de manier waarop wij communiceren veranderd. Maar hoewel de apparaten steeds kleiner worden, moeten we het nog steeds meenemen. Hoe gaat de wereld eruitzien als we de display op ons lichaam kunnen bevestigen?”

De e-skin valt in de categorie dermables; een techniek die de opvolger moet worden van de zogeheten wearables, zoals de bandjes rond de pols die allerlei zaken rond gezondheid meten. Van het gebruik van dermables in de medische sector wordt veel verwacht. Er zijn al pleisters op de markt die meldingen doen via een aangesloten mobiel, bijvoorbeeld over bloeddruk. Het grote voordeel van de dermables ten opzichte van de wearables is het feit dat de gebruiker niets hoeft mee te nemen. Het stukje e-skin of de pleister wordt opgeplakt en daarna gaat alles vanzelf.

Overigens zijn met de ontwikkeling van e-skin nog lang niet alle problemen opgelost. De Japanse onderzoekers willen nu verder gaan met problemen als de voorziening van stroom om de display op de huid te laten werken en een antenne zodat bijvoorbeeld een YouTube filmpje kan worden opgehaald.

Meer artikelen in Digitaal

KPN in zee met MuseumTV
1 dag geleden
Miljoenenverlies pc-maker Lenovo
1 dag geleden
Een op drie huishoudens gebruikt Netflix
1 dag geleden
Snap-bestuurder alweer weg
1 dag geleden
'Veel websites zorgaanbieders nog onveilig'
2 dagen geleden
Professor Layton krijgt opvolging in nieuwe game
2 dagen geleden
ProtonMail accepteert bitcoins
2 dagen geleden
Samsung zet Shazam op slimme tv's
2 dagen geleden
Nokia presenteert eerste vlaggenschip
2 dagen geleden
Terugroepactie batterijen opgeknapte Notes 4
2 dagen geleden