donderdag 20 april 2017, 7:00

’Robot zal nooit van je houden’

Professor Noel Sharkey op de robotbeurs in Den Haag naast een wegwijs-robot.

Het is oppassen geblazen met ’menselijke’ robots, zeker voor wie ze wil gebruiken als kinderoppas of voor seks. Zulke robots nemen een hoge vlucht, maar kunnen zorgen voor onthechting en uiteindelijk ontwrichting van de samenleving door asociaal gedrag.

Daarvoor waarschuwt Noel Sharkey, emeritus hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Sheffield. Hij leidt nu de stichting ’Responsible Robotics’ om ethische vraagstukken aan de orde te stellen en te adviseren.

Sharkey is deze week in Den Haag op de beurs Robo Business Europe, waar de nieuwste technieken voor robots, zelfrijdende voertuigen en drones worden gepresenteerd.

Volgende maand brengt hij een witboek uit om regeringen en belangengroepen te doordringen van de noodzaak om beleid en regels over de snel groeiende robotisering te maken.

Levensechte seksrobots zijn volgens Sharkey overal in de wereld te koop of te huur, met name in Amerika, Japan, Zuid-Korea en landen waar prostitutie verboden is. „In Nederland zijn ze door de liberale houding minder in trek, maar dat komt nog wel.”

Robotbordelen en seks-popcafés schieten volgens hem als paddenstoelen uit de grond, soms clandestien. „In Londen kunnen mannen al ’ontladende handelingen’ plegen met machines tijdens de lunch”, zegt Sharkey tegen De Telegraaf.

Uit zijn onderzoek blijkt dat één op de vijf mannen wel te porren is voor seks met een vrouwelijke robot. „Meestal niet uit behoefte, maar meer uit nieuwsgierigheid om het eens uit te proberen. Bij vrouwen is dat percentage veel lager.”, vertelt de robotprof.

Seksrobots beginnen volgens hem in aanraking, spraak, reuk en beweging steeds meer op vrouwen van vlees en bloed te lijken. „Het zijn vooral schuchtere, eenzame mannen die er wat in zien. Mannelijke apparaten zijn ook in omloop”, aldus Sharkey.

Een groot gevaar vindt hij dat er geen sprake kan zijn van een wederzijdse relatie. „De gevoelloze robot zal nooit van zijn gebruiker houden. Die wordt dus gemanipuleerd, voor de gek gehouden”, meent hij.

Vooral voor oppasrobots is dat problematisch, aldus Sharkey. Want ze kunnen geen voorbeeld geven aan kinderen. „Zij zijn geen rolmodel. Een verkeerd signaal in de opvoeding. Wat wel en niet mag is moeilijk. Blijft in feite bewaken over. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

 

Meer artikelen in Digitaal

'Betaalapp Square trekt team Yik Yak aan'
41 minuten geleden
Ook Amazon werkt aan zelfrijdende auto
45 minuten geleden
LinkedIn heeft half miljard gebruikers
49 minuten geleden
Interpol vindt 9000 besmette servers in Azië
17 uur geleden
Kwart jongeren heeft naaktfoto’s van zichzelf
20 uur geleden
Apple dreigde Uber uit App Store te gooien
23 uur geleden
Cybercrimineel wil waardering en voldoening
1 dag geleden
YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar
1 dag geleden
Apple trekt satellietexperts aan
1 dag geleden
Taal-app Duolingo komt met betaalvariant
1 dag geleden