donderdag 20 april 2017, 15:37

T-Mobile mag doorgaan met datavrije muziek

Met de dienst kunnen consumenten onbeperkt muziek streamen buiten hun databundel. Volgens de ACM was dat verboden en de concurrentiewaakhond legde een dwangsom op. T-Mobile moest als het niet stopte 50.000 euro per dag betalen tot maximaal een half miljoen euro. 

 

Volgens de rechter mag de praktijk inderdaad niet volgens de Nederlandse wet, maar dit verbod geldt niet omdat Nederland helemaal niet bevoegd is om daarover iets te regelen. Dat is tegenwoordig aan Brussel en volgens de Europese verordening hierover mag het gratis aanbieden van streaming onder strikte voorwaarden wel.

Mislukt

Pogingen van de Nederlandse regering om een uitdrukkelijk verbod op dit zogenoemde zero-rating in de Europese regels op te laten nemen, zijn juist mislukt, zo benadrukte de rechter.

Topman Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland noemt de uitspraak ,,een doorbraak in Nederland en in Europa''. De provider zocht bij de introductie van de dienst in oktober bewust de grenzen van de Nederlandse wet op. ,,Dit deden we in de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze klanten is'', aldus Abildgaard. ,,Wij konden het simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag.''

De ACM zegt in een reactie blij te zijn dat er nu duidelijkheid is voor de markt. De toezichthouder heeft evenwel nog zes weken de tijd om te beslissen of er in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak. ,,Wij zullen daarvoor eerst het besluit zorgvuldig moeten bestuderen'', aldus een woordvoerder.

Meer artikelen in Digitaal

Alphabet stelt ondanks groei teleur 
9 uur geleden
Netflix best presterende app
13 uur geleden
Samen gamen op de camping
17 uur geleden
Telegram laat je foto's en video's verdwijnen
18 uur geleden
Column: Tablet met toeters en bellen
19 uur geleden
'Microsoft trekt stekker uit Paint'
19 uur geleden
Apple strikt Dwayne Johnson voor Siri-reclame
19 uur geleden
'Essential Phone snel geleverd'
19 uur geleden
Ruimtestation ISS op Streetview
19 uur geleden
Aangifte doen met app DigiD
19 uur geleden