Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 6 september 2017, 5:30

Jongeren hacken om kick en status

Gereedschap om te hacken is heel simpel op internet te vinden.. © Bloomberg

Interpol maakt zich grote zorgen om de populariteit van cybercriminaliteit onder jongeren. Politie-ingrijpen schrikt nauwelijks af en het gereedschap om op het verkeerde pad te belanden, is vrij voorhanden, waarschuwt hoofd cyberstrategie Christophe Durand.

„Voor jongeren is het een statussymbool geworden om op computers in te breken”, aldus Durand. „Bij professionele criminelen zie je veelal een financieel motief, maar jongeren gaan simpelweg voor roem en de kick.”

Mede onder de vlag van Interpol wordt internationaal intensief samengewerkt om cybercriminaliteit tegen te gaan en de daders achter slot en grendel te krijgen. Op jongeren maakt dat echter weinig indruk, verzucht Durand. „Het is een kwestie van opvoeding. We doen er natuurlijk alles aan om ze voor te lichten over de risico’s van dit soort activiteiten, maar het effect is beperkt.”

Nepmail naar leraar

Durand sprak dinsdag op Cloudsec, een groot internationaal congres in Londen op het gebied van cybersecurity. Daar herhaalde hij dat gereedschap om te hacken eenvoudig op internet te vinden is. Zo is er een speciale versie van besturingssysteem Linux, Kali geheten, waarin veelgebruikte hack-programma’s standaard zijn geïnstalleerd.

Hiermee kan bijvoorbeeld een nepmail naar leraren verstuurd worden om wachtwoorden te ontfutselen of toegang tot hun computer te verkrijgen. Er is nauwelijks technische kennis nodig om deze programma’s te gebruiken, omdat op internet uitgebreid staat uitgelegd hoe ze werken.

Dark Web

Dat soort informatie wordt steeds gedetailleerder, signaleert Interpol. Zo zijn er op het Dark Web complete handleidingen te vinden over wat politiediensten kunnen en mogen doen tegen cybercriminaliteit. Criminelen worden daardoor handiger in het omzeilen van politietoezicht. Daar heeft Interpol inmiddels mee leren leven, vertelt Durand.

„Potentiële criminelen zien in dit soort handleidingen ook hoe ver we gaan om cybercriminaliteit te bestrijden. Dat werkt hopelijk afschrikwekkend.”

Meer artikelen in Digitaal

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
12 uur geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
2 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
2 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
2 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
2 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
2 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
2 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
3 dagen geleden
'Groot nieuws HTC op komst'
3 dagen geleden