Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 7 september 2017, 6:21

Radicaal idee: belasting op data

Data het nieuwe goud voor ondernemers.. © ANP

Nederland verdient steeds meer aan datacenters, webwinkels, it-diensten en start-ups met digitale producten. Met de snelle groei van die digitale economie wordt onderzoek naar belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk, meent een fiscalist van het ministerie van Financiën.

Krista Bruns, beleidsmedewerker Algemene Fiscale Politiek bij het ministerie, constateert dat Nederland veel digitale platforms telt waar bedrijven en particulieren geld verdienen aan gegevens. Het aanbod groeit zodanig stormachtig, dat ‘doordenken’ hierover noodzakelijk is, stelt zij in economenblad ESB dat vandaag verschijnt.

Digitalisering

De publicatie komt op een cruciaal moment. Estland is sinds 1 juli EU-voorzitter en heeft digitalisering als belangrijkste economische doel voor zichzelf gesteld. Brussel hecht groot belang aan vrij verkeer van data.

Tegelijkertijd worden de gegevens en wie eraan verdient steeds belangrijker voor de economie. Privacyorganisaties en consumentenclubs willen zekerheid over de waarde van persoonsgegevens. Voor start-ups zijn die data vaak de basis van al hun inkomsten.

Bruns, die betrokken is bij het ramen van budgettaire effecten en verdienmodellen in digitalisering, bepleit een grondig debat over voorstellen voor eventuele belasting op het versturen van data.

Zij stelt ook dat de belastingopbrengst op termijn zal teruglopen op termijn als het stelsel niet aangepast wordt aan trends zoals robotisering, digitalisering en de deeleconomie.

Belgische stappen

Voor sommige mensen verzorgt het toenemende aantal webwinkels en deelplatforms inmiddels een belangrijk deel van hun inkomen. België introduceerde een voorheffing van 10% op inkomsten uit de deeleconomie, waaruit het €200 miljoen extra inkomsten verwacht.

Bruns ziet ook een rol voor blockchain weggelegd. De Nederlandse Belastingdienst zou deze netwerktechnologie, waarop onder andere bitcointransacties verrekend worden, kunnen omarmen om zo nieuwe stromen van inkomsten zeker te stellen.

Meer artikelen in Digitaal

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
12 uur geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
2 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
2 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
2 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
2 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
2 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
2 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
3 dagen geleden
'Groot nieuws HTC op komst'
3 dagen geleden