Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 8 september 2017, 22:43

Poetin wil minder buitenlandse software

Vladimir Poetin. © AFP

Russische techbedrijven riskeren naast overheidsklussen te grijpen als ze buitenlandse software blijven gebruiken. Daarvoor waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin, die volgens persbureau Interfax stelde dat dergelijke computerprogramma’s een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid.

Poetin zei dat overheidsdiensten niet in alle gevallen kunnen samenwerken met bedrijven die nog buitenlandse software gebruiken. Anders zou het risico bestaan dat „ergens op een knop wordt gedrukt en alles op zwart gaat”. Hij drukte vertegenwoordigers van de technologiesector op het hart „dat in gedachte te houden”.

Russische overheidsinstellingen zijn al grotendeels overgestapt op software van eigen bodem. Privébedrijven zouden echter nog steeds grotendeels geïmporteerde technologie gebruikten.

Niet alleen in Rusland bestaat nervositeit over risico’s die kleven aan het gebruik van buitenlandse software. De Amerikaanse regering verwijderde de van oorsprong Russische cyberbeveiliger Kaspersky Lab eerder dit jaar van twee lijsten met goedgekeurde leveranciers voor overheidsdiensten.

Meer artikelen in Digitaal

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
12 uur geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
2 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
2 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
2 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
2 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
2 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
2 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
3 dagen geleden
'Groot nieuws HTC op komst'
3 dagen geleden