Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 11 september 2017, 9:35

Vakantiegevoel brokkelt af

Gratis roaming heeft negatieve gevolgen.. © FOTO: Vodafone

Het afschaffen van roamingkosten in de Europese Unie moest ervoor zorgen dat vakantiegangers ongestoord kunnen Netflixen. Maar bij veel toeristen zorgt de maatregel voor stress. Ze kunnen nu immers in heel Europa worden lastiggevallen door de baas.

Bijna een kwart van de respondenten in een onderzoek van Motivaction meldt dat door de nieuwe EU-regels de sfeer op reis deze zomer minder goed was dan anders. Eén op de tien had op vakantie zelfs last van ’communicatiestress’.

De resultaten zijn volstrekt logisch, zegt Jan van Dijk, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente. „De nieuwe regels bieden fantastische mogelijkheden, maar misschien wordt het nu wel iets te veel.”

Roemer Visser, arbeidspsycholoog aan de TIAS business school, noemt de resultaten regelrecht ’zorgwekkend’. „Het netto-resultaat van meer online zijn is negatief. Mensen denken dat ze hun mail wel even tussendoor kunnen doen, maar hebben een veelvoud van die tijd nodig om zich weer te concentreren. Of dat nu werk is, of een vakantie met het gezin.”

Mensen zijn domweg niet in staat om op vakantie hun app- en mailgedrag te minderen, zegt Van Dijk. „Bij elk nieuw berichtje scheiden de hersenen dopamine af – een gelukshormoon. Uiteindelijk kijk je net zo vaak op je telefoon als thuis, en krijg je zelfs ruzie met je partner.”

Dan is het al te laat, want een continu piepende telefoon maakt dat we nooit echt een vakantiegevoel. Het gevoel dat daarvoor in de plaats komt – altijd geleefd te worden door je werk – is dé snelweg naar een burn-out.

Het plannen maken zou ook daarom het hele jaar moeten gebeuren, vindt de hoogleraar. „Je zou bewust en drastisch actie moeten ondernemen tegen overcommunicatie. Alles aanpakken, en dan tijdens de vakantie het pitje nog iets lager zetten.”

Visser vindt dat we af moeten van de ’digitale ketting’ van e-mail- en appverkeer. „Het kán niet zo zijn dat het hele systeem instort als jij een weekje onbereikbaar bent.”

Van Dijk checkte deze zomer slechts één keer per dag de mailbox. „En dat is nog best veel, hoor. Maar ik beter mijn leven: vroeger keek ik drie keer per dag naar mijn e-mail. WhatsApp en dergelijke sluit ik af.”

Personeel het recht geven om onbereikbaar zijn, zoals de Franse regering begin dit jaar deed, kan ook een oplossing zijn, zegt de hoogleraar. „Niet door de regering, maar bijvoorbeeld aan de cao-tafels. Vakbonden zouden zich daarvoor moeten organiseren.”

Meer artikelen in Digitaal

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
12 uur geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
2 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
2 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
2 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
2 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
2 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
2 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
3 dagen geleden
'Groot nieuws HTC op komst'
3 dagen geleden