Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 11 september 2017, 15:32

Google vecht miljardenboete aan

© AP

Google vecht de recordboete van Brussel bij de hoogste Europese rechter aan.

Een woordvoerder van het Europees Hof van Justitie bevestigt dat het beroep is ontvangen. De Amerikaanse internetgigant kreeg in juni 2,42 miljard euro boete vanwege het misbruiken van zijn zoekmachine.

Internetsurfers krijgen als ze op zoek zijn naar goederen en diensten eerst GoogleShopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld, stelde de Europese Commissie na zeven jaar onderzoek vast. Het concern heeft tot 28 september om die praktijk aan te passen.

Het bedrijf is mogelijk gesterkt door de uitspraak van het EU-hof op 6 september dat de zaak tegen chipfabrikant Intel opnieuw moet worden bekeken. Intel kreeg in 2009 een boete van Brussel van ruim 1 miljard euro vanwege misbruik van zijn machtspositie op de markt voor microprocessoren. Die zaak moet terug naar het Gerecht, een lagere instantie van het hof, dat destijds niet alle argumenten van Intel zou hebben geanalyseerd.

Maandag verliep de deadline voor Google om in beroep te gaan tegen het besluit van EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij sommeerde in juni dat Google zijn ,,illegale praktijken binnen negentig dagen beëindigtâ. Als dit na 28 september niet het geval blijkt, kan het bedrijf dagelijks een extra boete van 5 procent van de dagomzet krijgen.

Brussel onderzoekt nog andere Google-praktijken. Die draaien om advertenties en het mobiele besturingssysteem Android. Zo zou Google fabrikanten en operatoren verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn.

Meer artikelen in Digitaal

’Cyberdreiging is echt heel zorgelijk’
5 uur geleden
Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
2 dagen geleden
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
4 dagen geleden
Voor het eerst gamer verhuurd
4 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
4 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
4 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
4 dagen geleden
Gates: Sorry voor Control-Alt-Delete
4 dagen geleden
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
4 dagen geleden
Avril Lavigne is gevaarlijk op Google
5 dagen geleden