woensdag 5 april 2017, 9:11

Review: Mass Effect Andromeda (PS4)

BioWare wist met de Mass Effect-trilogie de harten van veel gamers te veroveren. Maar de tijd van Commander Shepard ligt achter ons en na vijf jaar wachten is er dan eindelijk Mass Effect Andromeda. Kan het de goede naam hooghouden?

Wat is het?

Met Andromeda draait rpg reeks Mass Effect niet langer om Commander Shepard, maar maken we kennis met broer en zus Ryder. Zoals we gewend zijn van BioWare mag je zelf kiezen of je met het mannelijk of vrouwelijk personage speelt. Je mag ze allebei naar eigen smaak vormgegeven.

In de game is het sterrenstelsel Andromeda de nieuwe frontier. Een aantal ruimteschepen maakt vanuit de Melkweg een reis van ruim 600 jaar. Aan boord de rassen die we kennen uit de vorige games, die kunstmatig in slaap worden gebracht. Aangekomen blijken de planeten echter niet meer geschikt om te wonen. Waardoor dit komt en hoe dit opgelost moet worden, dat is de taak van Ryder, die als pathfinder verantwoordelijk is voor het vinden van een nieuw thuis.

Is het wat?

BioWare staat hoog aangeschreven voor zowel de Mass Effect- als de Dragon Age-series. Helaas haalt Andromeda dat niveau niet. Dat men steken heeft laten vallen wordt pijnlijk duidelijk bij de animaties van de personages. Ze kijken raar uit hun ogen, hebben een vreemde gezichtsuitdrukking of bezitten soms helemaal geen mimiek. Daarnaast verandert tijdens dialogen regelmatig het volume waarmee de personages spreken bij het beantwoorden van vragen.

En tot overmaat van ramp laat ook de besturing tijdens gevechten te wensen over. Meer dan eens leg je vroegtijdig het loodje omdat de besturing dermate in de weg zit, dat je niet op tijd weg kunt komen. Dat zorgt ervoor dat het heel lastig is om door te blijven gaan met spelen om te zien waar het verhaal uiteindelijk naar toe gaat.

Conclusie

Ik ben al jaren groot fan van alles wat BioWare doet en keek enorm uit naar Mass Effect Andromeda. Het resultaat is helaas zeer teleurstellend. Ik wil dolgraag houden van deze gametitel, maar het wordt me verdomd moeilijk gemaakt. Er zullen waarschijnlijk veel patches uitkomen om de boel te verbeteren, maar het zal waarschijnlijk niet voldoende helpen. Er zijn momenteel zoveel kwalitatief betere games beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Horizon Zero Dawn, dat ik niet weet of ik deze titel wel zal uitspelen.

Plus- en minpunten

+ Uitgangspunt voor het verhaal is interessant.

+ Leuke teamleden.

- Animaties zijn schrikbarend slecht.

- Gevechten lopen niet soepel.

- Over het algemeen is de kwaliteit slecht.

Meer artikelen in Games

Nieuwe Pokémon-game gelanceerd
20 uur geleden
Review: Injustice 2
1 dag geleden
Review: Prey
3 dagen geleden
Release Red Dead Redemption 2 uitgesteld
4 dagen geleden
Tom Holland in gameverfilming Uncharted
4 dagen geleden
Esports finale op middenstip Amsterdam Arena
4 dagen geleden
Winnaars Google Play Awards bekendgemaakt
5 dagen geleden
Facebook streamt Counter-Strike
19 May 17
Live: Eerste beelden van Destiny 2
18 May 17
Netflix gaat Witcher-serie maken
18 May 17