maandag 31 juli 2017, 16:27

Column: Hersenkrakers van wetenschapper

Tien jaar geleden waren de hersentrainingsspelletjes van Dr. Kawashima-games niet aan te slepen voor de Nintendo DS. Nu maakt de serie een comeback op de Nintendo 3DS.

Ryuta Kawashima is geen gamepersonage, maar een echt persoon. In 2007 mocht ik hem in Zwitserland interviewen. Toen bleek dat de goede man niet zelf de royalty’s krijgt voor de spellen, maar de Tohoku University waaraan hij is verbonden. Benieuwd wat er gaat gebeuren met de royalty’s voor de nieuwe game Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren?

Inspiratie hiervoor was Kawashima zelf die vond dat hij achterliep op zijn studenten. Hoe goed je dingen kunt onthouden en kennis weer paraat hebt, heeft namelijk te maken met de capaciteit en het functioneren van je werkgeheugen. Wat niet helpt, zijn alle afleidingen die we tegenwoordig ervaren. Je wilt studeren of werken, maar dan klinkt er een tingel vanwege een nieuw appje of mailtje...

Concentratievermogen en werkgeheugen zijn volgens Kawashima te trainen met zijn nieuwe game. Simpel zijn de oefeningen niet. Je begint met trainingen van vijf minuten waarbij je bijvoorbeeld sommen voorgeschoteld krijgt. Soms moet je het antwoord van de vorige bij de nieuwe som opschrijven. Dat betekent dat je zowel de oplossing van de vorige som als die van de huidige moet onthouden. Ook is er een variant waarbij je het antwoord van twee sommen terug moet invullen. Behoorlijk pittig!

Meer artikelen in Games

E-sports naar miljardenomzet
5 uur geleden
Review: Bordspellen voor het strand
5 uur geleden
Column: Mario strijdt met doldwaze konijnen
6 uur geleden
Atari achter Nestlé aan om Kit Kat-reclame
6 uur geleden
Professor Layton krijgt opvolging in nieuwe game
3 dagen geleden
Verveelde gamer staat politie bij
4 dagen geleden
Winst Chinees Tencent verrast
4 dagen geleden
Virtuele game voorspelt epidemie op Lowlands
5 dagen geleden
Grote investering in Nederlands gamesbedrijf
5 dagen geleden
DDoS-aanval op maker World of Warcraft
5 dagen geleden