Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 16 augustus 2017, 11:00

Virtuele game voorspelt epidemie op Lowlands

© Hollandse Hoogte

Hoe lang duurt het voordat er een epidemie ontstaat en hoe ontwikkelen de infectiehaarden zich? Wetenschappers op festival Lowlands proberen komend weekend de uitbraak van infectieziekten beter te voorspellen met een virtuele 'zombie game'.

Voor het gezondheidsonderzoek kunnen festivalgangers een speciale app op hun telefoon zetten die alleen op het Lowlandsterrein werkt. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen om zo lang mogelijk onbesmet te blijven. Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een 'zombie' komen. Eenmaal geïnfecteerd dan word je ook een zombie en heb je maar één doel: zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren.

''Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment'', zegt een van de initiatiefnemers Sandjai Bhulai, hoogleraar aan de VU in Amsterdam. Eén van de aannames gaat over welke mensen veel en weinig contacten maken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer de GGD Flevoland, gezondheidsinstituut RIVM en de organisatie Games for Health Projects.

Meer artikelen in Games

Voor het eerst gamer verhuurd
4 dagen geleden
Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie
4 dagen geleden
YouTube stopt met betaalkanalen
5 dagen geleden
Eigenaren Rovio willen helft verkopen
15 Sep 17
Internetgekte om Super Mario’s tepels
14 Sep 17
Vlogger PewDiePie door het stof om ’nigger’
13 Sep 17
Tomb Raider stond op wensenlijstje JunkieXL
11 Sep 17
Amazon Prime Video ook op PlayStation
07 Sep 17
Pokémon-festival alsnog naar Amstelveen
06 Sep 17
Nederlandse games genomineerd voor Gouden Kalf
06 Sep 17