dinsdag 31 januari 2017, 23:03

Gemiste kans Green Day

© ANP

Green Day had een grootse, massale anti-Trump-avond in gedachten voor Amsterdam. Hun concert in Ziggo Dome dinsdag werd niet meer dan een lollig punkfeest.

Zou het moment nog ergens voor ingezet worden, van een volgepakte Nederlandse poparena die 'No Trump' scandeert? Het op aangeven van Green Day-frontman Billy Joe Armstrong ingezette en eigenlijk mislukte toneelstukje hield nog geen tien seconden stand. Het zei alles over de intenties van de duizenden bezoekers, die vooral een mooie uitzinnige avond wilden.

En was Green Day zelf zoveel anders van plan? Met name Armstrong's kijk op de laatste Amerikaanse verkiezingen zijn tot en met de meest recente ontwikkelingen weer bekend. Maar hoe fel dat tegengeluid ook is, dinsdagavond ging het amper direct over politiek terwijl de zaal wél een keer of tien werd opgeroepen tot een massaal 'hééy hooh'.

In het eerste anderhalve uur alleen al werden daarnaast onder luid gejuich liefst vier fans het podium opgehaald om mee te zingen of spelen. Verder turfden wij vier oproepen aan de zaal respectievelijk te gaan springen of schreeuwen, driemaal mochten de handen in de lucht, plus tig keer 'come on', 'let's go' en variant daarop: 'let's go crazy'. Het kwam de uitgelaten sfeer alleen maar ten goede, maar het statement dat de Amerikanen hadden willen maken sneeuwde volledig onder.

Dat gezegd hebbende: puike, lekker minimale show verder. Vergeleken met de honderden bewegende bollenlampen die afgelopen weekend nog bij Drake in Ziggo Dome hingen, vond Green Day enkele doeken met bandnaam voldoende decor. Er waren geen videoschermen, geen bewegende decors. Zelfs met vuurwerk werd niet al te gek gedaan.

Zonder al die afleiding draaide het punktrio de volumekraan vol open. Nieuw werk van laatste album Revolution radio ontbrak uiteraard niet op deze gelijknamige tour, maar met Boulevard of broken dreams, When I come around en natuurlijk Basket case was er ook voldoende plek voor oude glorie.

In die zin kan Pinkpop - waar Green Day later dit jaar een van de headliners is - in principe rekenen op een fijn ruig gitaargeweld. Maar liever zonder loze statements of beter gebracht dan dinsdagavond in Ziggo Dome. Daar rijmde dit niet met de ongeremde rest.

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Eerste beelden Tomb Raider-film
1 dag geleden
Weelderig versierde hervertelling
1 dag geleden
Jennifer Hoffman stopt met Dokter Tinus
2 dagen geleden
Douwe Bob ploetert in de grote AFAS Live
3 dagen geleden
Superheld komt uit de kast
6 dagen geleden
Motormuizen tegen de misdaad
6 dagen geleden
De pijn van puber zijn
6 dagen geleden
Personages afvinken
6 dagen geleden
List en bedrog in boekenland
6 dagen geleden
Oorlog door kinderogen
6 dagen geleden