vrijdag 10 februari 2017, 12:16

NPO: ’Doe normaal, VVD’

Shula Rijxman. © ANP

„Doe normaal, dacht ik vanochtend toen ik de krant las”, reageert NPO-baas Shula Rijxman op het nieuws dat de VVD 300 miljoen euro wil bezuinigen op de publieke omroep, zoals De Telegraaf vandaag meldde.

Rijxman: „Dat is bijna de helft van het budget. Maar in feite is het veel meer. Want minder geld betekent minder middelen voor mooie programma’s. En minder mooie programma’s betekent minder kijkers en dus minder inkomsten uit reclame. Simpel gezegd: wie er zo met de botte bijl inhakt, breekt in feite de publieke omroep af.”

Volgens haar blijft er dan een publieke omroep over die een speeltje is van ’steeds minder Nederlanders’. „In feite kun je dan nog aan nieuws doen, een beetje educatie en een snufje cultuur. Maar waardevolle genres als drama, documentaire en vermaak waar je iets van leert – het kan allemaal linea recta overboord. Net als door miljoenen kijkers geliefde en gewaardeerde programma’s als Wie is de Mol?, KLEM of Radar.”

Op één punt is ze het wel met de VVD eens: „Er moet inderdaad iets gebeuren met de begroting van de publieke omroep. Die moet namelijk omhoog. Juist nu heeft Nederland meer dan ooit een sterke publieke omroep nodig. Juist in deze soms verwarrende tijden is er een noodzaak voor een politiek en commercieel onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken baken voor Nederlanders.”

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Wie wint De Gouden Strop 2017?
20 uur geleden
Guus Meeuwis op avontuur in Amerika
3 dagen geleden
Het excuus van Whitney Houston
5 dagen geleden
Bloed aan de muur
5 dagen geleden
Geen eind aan hondenleven
5 dagen geleden
Nederlandse Netflix op de camping
4 dagen geleden
Moeder zwaait OG3NE uit richting finale
13 May 17
Dr. Pol naar Nederland voor theatertour
12 May 17
Tikkertje in De Efteling
10 May 17
Zeg maar dag tegen uw privacy
10 May 17