vrijdag 10 februari 2017, 12:16

NPO: ’Doe normaal, VVD’

Shula Rijxman. © ANP

„Doe normaal, dacht ik vanochtend toen ik de krant las”, reageert NPO-baas Shula Rijxman op het nieuws dat de VVD 300 miljoen euro wil bezuinigen op de publieke omroep, zoals De Telegraaf vandaag meldde.

Rijxman: „Dat is bijna de helft van het budget. Maar in feite is het veel meer. Want minder geld betekent minder middelen voor mooie programma’s. En minder mooie programma’s betekent minder kijkers en dus minder inkomsten uit reclame. Simpel gezegd: wie er zo met de botte bijl inhakt, breekt in feite de publieke omroep af.”

Volgens haar blijft er dan een publieke omroep over die een speeltje is van ’steeds minder Nederlanders’. „In feite kun je dan nog aan nieuws doen, een beetje educatie en een snufje cultuur. Maar waardevolle genres als drama, documentaire en vermaak waar je iets van leert – het kan allemaal linea recta overboord. Net als door miljoenen kijkers geliefde en gewaardeerde programma’s als Wie is de Mol?, KLEM of Radar.”

Op één punt is ze het wel met de VVD eens: „Er moet inderdaad iets gebeuren met de begroting van de publieke omroep. Die moet namelijk omhoog. Juist nu heeft Nederland meer dan ooit een sterke publieke omroep nodig. Juist in deze soms verwarrende tijden is er een noodzaak voor een politiek en commercieel onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken baken voor Nederlanders.”

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Eerste beelden Tomb Raider-film
1 dag geleden
Weelderig versierde hervertelling
1 dag geleden
Jennifer Hoffman stopt met Dokter Tinus
2 dagen geleden
Douwe Bob ploetert in de grote AFAS Live
3 dagen geleden
Superheld komt uit de kast
6 dagen geleden
Motormuizen tegen de misdaad
6 dagen geleden
De pijn van puber zijn
6 dagen geleden
Personages afvinken
6 dagen geleden
List en bedrog in boekenland
6 dagen geleden
Oorlog door kinderogen
6 dagen geleden