vrijdag 3 maart 2017, 7:00

Heleen van Royen: niet meer per se schrijfster

„Een boek schrijven is wel het eenzaamste werk dat je kunt bedenken”, zegt Heleen van Royen.. © MARK UYL

Heleen van Royen noemt zich tegenwoordig ’niet per se’ meer een schrijfster. „Verhalenverteller past beter’’, stelt de bestsellerauteur die onlangs de documentaire Het doet zo zeer afleverde over haar demente moeder en schreef ze mee aan de serie De mannentester, gebaseerd op haar roman.

Nu de film in de bioscoop draait en de serie volgende maand via KPN Presenteert is te zien, broedt Van Royen alweer op een andere serie, vertelt ze tegen De Telegraaf. ,,Het gaat De Burgemeester heten, over een vrouwelijke voorzitter van de raad en college. Deze keer kan ik alles vanuit het niks bedenken. We beginnen met een lege pagina.” Waar deze dramareeks uiteindelijk te zien zal zijn is nog onduidelijk.

Romans schrijven vormt niet meer de hoofdmoot van haar bezigheden. „Ik werk tegenwoordig van project naar project. Dat is begonnen sinds Selfmade, de foto-expositie van mijn selfies. Toen besefte ik: oh, ik mag gewoon doen wat ik wil. Er wordt me nu gevraagd: ga je nog een documentaire maken? Maar ik ga niet bewust op zoek naar een onderwerp voor een film. Het is meer: ik kom iets tegen, iets waardoor ik geobsedeerd raak en dan pas kijk ik welke vorm daar het beste bij past.”

Het aangename aan haar recente projecten is dat ze niet in haar eentje hoeft te ploeteren. „Een boek schrijven is het eenzaamste werk dat je kunt bedenken.” Komt er nog wel een roman? „Ik denk het wel, maar ik weet het niet zeker. ”

Lees hier het hele interview: 'Voorlopig van de straat'

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Kogelregen gaat vervelen
2 dagen geleden
Herhaling van zetten
2 dagen geleden
Vegetariër valt voor vlees
2 dagen geleden
Dwalen door de rimboe
2 dagen geleden
Boswachter gezocht via tv-programma
2 dagen geleden
3FM blijft zorgenkindje
4 dagen geleden
Van den Ende koopt rechten De Amerikaanse prinses
5 dagen geleden
EEN Vrolijke kinderklucht
20 Apr 17
mooi doorvoeld vrouwenportret
20 Apr 17
Integratieproblemen absurd uitvergroot
20 Apr 17