Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 22 maart 2017, 13:49

Boekenbal weigert schrijvers

Schrijvers Jelle Brandt Corstius (links), Walter van den Berg en Lize Spit (rechts).. © Hollandse Hoogte, ANP

Uitgeverij Das Mag is boos op de organisatie van het Boekenbal omdat de schrijvers Lize Spit, Walter van den Berg en Jelle Brandt Corstius niet zijn uitgenodigd voor het auteursfestijn vrijdag.

Volgens uitgever Toine Donk moet organisator CPNB zich kapot schamen dat de schrijvers van Das Mag ontbreken. „Ze hebben onlangs nog laten weten dat het een auteursbal is en niet een treffen van bekende Nederlanders. Lize Spit schreef een van best verkochte boeken van het Nederlands taalgebied vorig jaar.”

Volgens Peter Rosendaal van CPNB zijn de regels duidelijk: „Kaarten voor het boekenbal gaan naar uitgeverijen die zijn aangesloten bij de Groep Algemene Uitgevers. Das Mag is daar geen lid van. Dus eigenlijk onthoudt Das Mag zijn schrijvers de mogelijkheid om uitgenodigd te worden. We zijn niet tegen Das Mag, ik was zelfs ooit een van de oprichters, maar als ze mee willen doen aan bepaalde activiteiten zullen ze lid moeten worden.”

Donk laat weten zich niet bij de Groep Algemene Uitgevers aan te willen sluiten, omdat die volgens hem vernieuwing in de weg staat. „Wij geven heel weinig boeken uit, maar die krijgen wel heel intens redactie en dat werkt heel goed. Onze twee Nederlandse romans zijn vorig jaar allebei op de shortlist van de Libris Literatuurprijs geëindigd, een score van honderd procent. Andere uitgevers blijven massaal boeken eruit knallen alsof het spaghetti is.”

Jelle Brandt Corstius zegt: „Ik ben geen vertegenwoordiger van mijn uitgeverij, ik vind dit heel raar. Een keer per jaar komen alle schrijvers bij elkaar, ik vind het wonderlijk dat ik daar nu niet bijzit. Terwijl ik in 2014 nota bene nog op verzoek van het CPNB het Boekenweekessay heb geschreven, de enige keer dat er een tweede druk van is verschenen.”

Wanneer er alsnog een uitnodiging komt, bedankt hij voor de eer. „Nog even afgezien van dat het niet het beste feest aller tijden is: ik heb ook mijn trots. Misschien ga ik wel met een protestbord voor de deur staan; al weet ik nog niet precies wat ik daar op ga zetten.”

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Bertie en JayJay kamperen voor de hoofdprijs
3 dagen geleden
Een James Bond op steroïden
3 dagen geleden
Onwaarschijnlijke vriendschap
3 dagen geleden
IS bestrijden met de pen in Syrië
3 dagen geleden
Overleven tussen de zwendelaars
4 dagen geleden
Echtpaar wint rechtszaak over uitzending Alberto Stegeman
15 Sep 17
IJskoude misdaad
14 Sep 17
Horrorpuzzel mist paar stukjes
14 Sep 17
Volkskunstenaar fleurt leven op
14 Sep 17
In de ban van straatjongen
14 Sep 17