maandag 3 april 2017, 18:00

Programma's rond crowdfunding zieken

© Vincent TV

Op de beurs MIPTV in Cannes worden deze week twee tv-programma's gepresenteerd die inhaken op de diverse crowdfunding-acties van patiënten die in eigen land geen hoop meer op genezing hebben en in het buitenland behandelingen willen ondergaan die niet door hun zorgverzekeraar worden vergoed.

,,Wij willen deze mensen in het programma, dat de werktitel draagt Je geld of mijn leven, een platform geven om het benodigde geld bijeen te krijgen, met hulp van een bekende Nederlander die als ambassadeur optreedt voor een mogelijk reddende operatie in het buitenland", vertelt producent Vincent ter Voert van Vincent TV (maker van onder meer Mr. Frank Visser doet uitspraak en Kitchen Impossible).

EndemolShine heeft een vergelijkbaar format ontwikkeld: You never walk alone staat eveneens stil bij mensen die in Nederland zijn uitbehandeld en voor wie door familie en vrienden geld wordt ingezameld om hen elders te laten helpen.

Iris Boelhouwer van EndemolShine Nederland houdt het op toeval dat de programma's nagenoeg tegelijkertijd zijn bedacht en Ter Voert deelt die visie. ,,Meerdere tv-makers reflecteren de tijdgeest." Hij benadrukt: ,,Natuurlijk wordt goed onderzocht of de behandelingen haalbaar zijn en of de patiënten er echt beter van kunnen worden. We willen hen geen valse hoop geven en ook voorkomen dat de donoren worden belazerd. Een spannende vraag die de kijkers moeten beantwoorden is of en zo ja hoeveel zij willen geven. Je confronteert hen eigenlijk met de vraag wat een mensenleven waard is."

Op de vraag of het geld dat zo'n tv-productie kost niet aan dit soort crowdfunding kan worden besteed, antwoordt Ter Voert: ,,Die kosten staan niet verhouding tot wat deze mensen nodig hebben, dat gaat soms echt om tonnen. Daarnaast willen we de kijkers inspireren om aan soortgelijke initiatieven mee te doen, ook wanneer deze niet op tv komen."

Onduidelijk is nog of Je geld of mijn leven of You never walk alone ook daadwerkelijk op de Nederlandse buis komt.

Meer artikelen in Film en Uitgaan

Op stap met een kolos
6 uur geleden
Stijlvol en superstrak
6 uur geleden
Nostalgisch adieu
6 uur geleden
Zee vol losgeslagen ideeën
6 uur geleden
Jongen van 19 overlijdt tijdens dancefestival Defqon.1
2 dagen geleden
Awakenings Festival sterker dan ooit
2 dagen geleden
Awakenings hard in de tenten, zwoel op het veld
3 dagen geleden
Magisch kwartiertje Awakenings Festival
4 dagen geleden
Sluwe Vos speelt Awakenings los
4 dagen geleden
Down The Rabbit Hole ook weer op gang
4 dagen geleden