Prijzen bestaande koopwoningen fors omhoog

Tien oplossingen voor problemen zzp'ers

Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld

Nederland voldoet in 'grote lijnen' aan het in de EU afgesproken economische beleid, maar er blijft het een en ander aan schorten. Zo moet de regering meer doen om de doorstroming van tijdelijk naar vast werk op de arbeidsmarkt te stimuleren. Ook is het van essentieel belang ok de zeer hoge schuld van de huishoudens aan te pakken.

Minder wanbetalers hypotheken

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor misleiding met vaste hypotheekrentes.

Steeds minder huishoudens hebben een betalingsachterstand op een lopende hypotheek. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) stonden in Nederland begin april nog 98.000 mensen met een betalingsachterstand geregistreerd, 12% minder dan een jaar eerder.

Grootbanken verliezen marktaandeel hypotheken

Nederlanders kiezen bij de keuze voor een hypotheekaanbieder weer relatief minder voor de zogeheten grootbanken. Volgens cijfers van IG&H Consulting hebben de grote spelers zoals Rabobank en ING in het eerste kwartaal van het jaar voor het eerst in een jaar weer marktaandeel verloren.

Aantal woningontruimingen gedaald

Het aantal woningen dat door de gerechtsdeurwaarder in 2016 is ontruimd, ligt fors lager dan in het jaar ervoor.

Cyberverzekering voor consument

Dat digitale schade reëel is, bleek afgelopen weekeinde weer eens toen computers wereldwijd werden platgelegd met cyberaanvallen. Als consument kun je je verzekeren voor schade door een hack, zo blijkt.

Tegenstanders erfpacht roeren zich

Enkele honderden Amsterdammers hebben zaterdag betoogd tegen de erfpachtplannen van het gemeentebestuur. „Weg ermee”, riepen ze voor het stadhuis over de wijzigingen die verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) wil doorvoeren.

Aangifte schenking ook online

De Belastingdienst maakt het makkelijker voor mensen die een schenking hebben ontvangen en daarover wellicht belasting moeten betalen. Zij kunnen sinds deze maand online aangifte doen voor schenkbelasting.

AOW’er Jan Modaal werkt niet door

AOW’ers die doorwerken hebben vooral een laag of hoog inkomen. Voor Jan Modaal hoeft het niet, blijkt uit onderzoek van TNO en ROA.

Ouderen horendol van trage hulp gemeente

In ruim de helft van de gevallen krijgen zelfstandig wonende ouderen geen passende hulp via de gemeente als zij zorg nodig hebben. Zowel het verwerken van aanvragen als het leveren van hulpmiddelen duurt veel te lang. De wachttijd varieert van een paar maanden tot een jaar. Patiënten worden er horendol van.

Bouw snakt naar vakmensen

Opleidingen leveren te weinig vakmensen om aan de vraag naar bouwpersoneel te kunnen voldoen.

Basiszorgverzekering uitgebreid

Patiënten met knie-artrose komen in het basispakket.

De basiszorgverzekering wordt volgend jaar uitgebreid, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Artrosepatiënten kunnen vanaf volgend jaar bijvoorbeeld een deel van hun zorg zonder aanvullende polis vergoed krijgen.

Consumenten besteden meer

Consumenten hebben in maart 1,6 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

2,5 miljoen doen mee aan extra trekking

Al 2,5 miljoen (oud-)spelers hebben zich aangemeld voor de extra trekking van de Staatsloterij. Dat heeft de Staatsloterij vrijdag gemeld.

Vakantiegeld gaat naar vakantie en sparen

Krap de helft van de Nederlanders geeft het vakantiegeld, dat over het algemeen deze maand tezamen met het salaris wordt overgemaakt, daadwerkelijk uit aan dat waar het voor is bedoeld.

Contract uit zicht om zwangerschap

„Het voelde frustrerend. Ik heb mijn werk altijd goed gedaan”, zegt Roos Berkenbosch, die geen contract kreeg aangeboden nadat ze haar werkgever had verteld dat ze zwanger was.

Ze zag de bui al hangen: nadat Roos Berkenbosch uit Groningen haar werkgever Webhelp Nederland meldde dat ze zwanger was, mocht ze er niet blijven werken. Bij de werknemers was het al langer bekend dat vrouwen met baby’s en zieke mensen niet passen binnen het flexibele plaatje van het bedrijf.

Meer woningen voor jongeren in Zoetermeer

Jongeren en zogeheten ’empty nesters’ kunnen de komende jaren in groeistad Zoetermeer makkelijker een woning vinden.

Utrecht komt als eerste met huurkorting

Douceurtje voor dure scheefwoner

Utrechters met een laag inkomen in een dure huurwoning krijgen voortaan huurkorting van de gemeente.

Zo’n drieduizend Utrechtse huurders bij een woningcorporatie worden gelukkig gemaakt met een huurkorting die kan oplopen tot honderd euro per maand. Volgende week valt bij de ’dure scheefwoners’ een brief op de mat met uitleg en de spelregels.

Pensioenkorting dreigt in 2020

De kans is groot dat er over 3 tot 4 jaar gekort gaat worden op miljoenen pensioenen. Hierover moeten pensioenfondsen duidelijker gaan communiceren, maant DNB.

’Spaarrente had al negatief kunnen zijn’

De meeste Nederlandse banken geven nog spaarrente.

De spaarrente voor consumenten had al negatief kunnen zijn, maar banken zijn er ’terughoudend’ mee, zegt directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank.

Werkloosheid daalt opnieuw

De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8000 per maand gedaald. Het aantal werklozen kwam in april uit op 456.000, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) donderdag. Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking.

Minder woningverkopen in april

In april zijn minder woningen van eigenaar gewisseld dan in maart. Dat meldt het Kadaster, dat de inschrijvingen registreert. In april noteerde het Kadaster 16.694 verkochte woningen, in maart waren dat er nog 21.648. Dat is een daling van 22,9 procent.

DNB: Flexibilisering is gevolg van beleid

De toename van het aantal flexkrachten en zzp’ers op de arbeidsmarkt is geen natuurwet, maar te beïnvloeden met wet- en regelgeving, schrijft De Nederlandsche Bank.

UWV is optimistisch

Banen voor ’t oprapen

Goed nieuws voor wie net werkloos is geraakt: kersverse WW’ers profiteren optimaal van de aantrekkende arbeidsmarkt.

’Driedeling op woningmarkt’

Overal wordt gebouwd, zoals hier in Haarlem, maar niet snel genoeg.

Wonen in de stad wordt onbetaalbaar voor kopers zonder goed gevulde spaarpot, en de krimpgebieden blijven krimpen. Daartussenin is het dringen voor betaalbare woningen in randgemeenten.

Stelling: Nederlands voetbal telt Europees weer mee

Supporters van Ajax op het Leidseplein.

Vol spanning kijkt voetbalminnend Nederland uit naar de finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United, morgenavond in Stockholm. Het is voor Ajax de eerste Europese finale sinds 1996. Gloort er door het behalen van de finale weer hoop voor het Nederlandse voetbal? En maakt de jonge ploeg van trainer Peter Bosz een kans? 

Arena was ooit sportpaleis

De Manchester Arena, waarbij maandagavond een dodelijke ontploffing plaatsvond, werd halverwege de jaren negentig gebouwd als sporthal. In de loop der jaren veranderde de functie van het complex, met een capaciteit van 23.000 toeschouwers, echter waardoor er tegenwoordig voornamelijk concerten worden gehouden.

Liveblog: Explosie in Manchester

Volg hier de laatste ontwikkelingen in Manchester, waar zich maandagavond laat tijdens een concert van de Amerikaanse superster Ariana Grande een gruwelijke explosie voordeed.

Facebook zet veiligheidscheck aan

Mensen die in de buurt van de vermoedelijke aanslag in Manchester waren en veilig zijn, kunnen op Facebook hun vrienden geruststellen. Het netwerk heeft de veiligheidscheck geactiveerd.

Geen Griekse deal: IMF nog niet aan boord

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem kon maandagavond nog geen akkoord over schuldverlichting van Griekenland melden.

Er is nog geen akkoord over schuldverlichting voor Griekenland. Ministers van Financiën van de eurozone hadden de hoop daarover maandagavond laat een politiek akkoord te sluiten, maar vooralsnog bleek overeenstemming een brug te ver.

Alitalia schakelt hulp in van zakenbank

Alitalia heeft zakenbank Rothschild aangesteld als financieel adviseur. De firma moet de Italiaanse luchtvaartmaatschappij bijstaan in zijn zoektocht naar nieuwe geldschieters. Dat maakte het bedrijf, dat begin deze maand een faillissementsprocedure begon, maandag bekend.