Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 13 maart 2017, 14:31

Hulp nodig bij aangifte? Zo regel je dat!

© Robert Hoetink

Hoewel de fiscus er alles aan doet om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken, kun je in sommige gevallen wel wat hulp gebruiken. Maar waar vind je die? En wat kost dat?

Is het niet gelukt met de aangifte? Of zit je met een aantal prangende vragen? Wellicht is er een buurvrouw of neef die kan helpen. Liever niet? Dan zijn er gelukkig talloze andere mogelijkheden.

Kijk eerst eens bij de tips op DFTGeld.nl. Veel weetjes en handigheidjes zijn hier al te vinden die je goed op weg kunnen helpen.

Belastingtelefoon

Je kunt ook bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543). Dit kan gratis.

Hou wel je burgerservicenummer bij de hand, want, zo meldt de Belastingdienst, dan kunnen ze je sneller helpen.

Meer hulp nodig? Maak dan via de BelastingTelefoon een afspraak voor persoonlijk contact bij een belastingkantoor bij jou in de buurt. De belastingkantoren werken alleen op afspraak.

Ook via het Twitter-account @Belastingdienst kun je vragen stellen.

Belastingwinkel

In de grote steden kun je nog terecht bij de zogenoemde Belastingwinkel. Hier helpen vrijwilligers mensen gratis met hun belastingaangifte. Dit is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die vragen hebben over de aangifte. De belastingwinkel doet geen administratieve werkzaamheden: schoenendozen met bonnetjes nemen de vrijwilligers niet in behandeling. Zorg er dus voor dat je alles netjes bij de hand hebt. Een checklist met wat je nodig hebt voor de aangifte vind je op de site van de Belastingdienst.

Vakbonden en patiëntenorganisaties

Vakbonden en patiëntenorganisaties bieden tijdens de periode dat aangifte kan worden gedaan op regelmatige momenten hulp aan om hun leden te helpen in wijkcentra in de buurt. Deze hulp is over het algemeen gratis. Op de websites van deze organisaties en bonden is te vinden waar en wanneer je terecht kunt.

Adviseur en accountants

Accountants en financieel adviseurs kun je ook om hulp vragen: ze kunnen je helpen met vragen of je aangifte verzorgen. Zeker wanneer er in het afgelopen jaar veel is gebeurd - zoals het kopen van een huis of het krijgen van een erfenis - is het handig om van een specialist gebruik te maken.

Wel is het zo dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de ingevulde aangifte. Loop alles dan ook nog eens na om de juistheid van de gegevens te controleren.

En maak je gebruik van een 'belastingmannetje', check dan ook of hij of zij is aangesloten bij bijvoorbeeld het Register Belastingadviseurs en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs: deze organisaties hebben bepaalde eisen waaraan een adviseur moet voldoen voordat deze lid mag worden.

 

 

 

 

 

 

Meer artikelen in DFT Geld

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
3 uur geleden
Schuldhulp van verzekeraar
6 uur geleden
Minder wanbetalers zorgpremie
20 uur geleden
Hoe is het met je huwelijk?
21 uur geleden
Geen discriminatie bij stopzetten uitkeringen
22 uur geleden
Sla je financiële slag voor einde van 2017
22 uur geleden
Schadevergoeding door haast bij hypotheek
1 dag geleden
Pirate Bay moet weer geblokkeerd
1 dag geleden
Zorgtoeslag iets verhoogd
1 dag geleden
'Nabestaanden betalen te veel voor uitvaarten'
1 dag geleden