vrijdag 17 maart 2017, 7:00

Het duurzaamste huis van de hele stad

De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van het duurzaamste huis van de stad, dat tijdelijk ter promotie op het Jaarbeursplein is neergezet. Vandaag wordt het officieel geopend.. © foto Menno Bausch

„We hebben bewust gekozen voor een moderne inrichting. Een duurzaam huis hoeft helemaal geen geitenwollen sokken-look te hebben, vertelt Niko Bergsma van Sustainer Homes. Het Utrechtse bedrijf bouwde ’het duurzaamste huis van Utrecht.”

Menig bezoeker van de Jaarbeurs of de Kinepolis heeft ’m al zien staan. Het Rabo Groenhuis is midden op het Jaarbeursplein een bijzondere verschijning. Het houten huisje is van alle gemakken voorzien, maar toch zo goed als energiezuinig. Bergsma: „Dat komt door een warmtepomp. Het huis is niet aangesloten op gas. Daarnaast is het goed geïsoleerd en wordt de energie opgewekt door zonnepanelen.”

Het huis is in elkaar gezet als een bouwpakket. Vijf verschillende modules, bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer, zijn op het Jaarbeursplein aan elkaar gezet. Een betaalbare en snelle manier van bouwen. „Dit is het bouwen van de toekomst”, verzekert Bergsma.

De woning bevat geen beton. Dit zou de CO2-uitstoot bij de tot een minimum hebben teruggebracht. „In Scandinavië en Amerika zijn bijna alle huizen van hout. In Nederland zal het even wennen zijn, maar ook hier is het mogelijk.”

Vandaag wordt het groenhuis officieel geopend, maar de woning is al even toegankelijk. De Utrechters die een kijkje komen nemen doen dit vooral uit nieuwsgierigheid. Zij willen wel eens ervaren hoe het is om in een huis van de toekomst te wonen. Want daar zijn nogal wat vooroordelen over. „Mensen zijn verbaasd als ze de moderne keuken zien. Ze hebben toch andere associaties bij groen”, zegt Bergsma.

Het huis blijft zo’n zes maanden op het Jaarbeursplein staan.

Meer artikelen in DFT Geld

Consumentenbond maant VW tot actie
12 uur geleden
'Nederland dé sluis naar belastingparadijzen'
13 uur geleden
Ziek van vakantie: vrijetijdsziekte
13 uur geleden
Maandag populairste dag voor banenjacht
13 uur geleden
Pas op met roaming op zee!
15 uur geleden
Pensioenen Arcadis naar Het nederlandse pensioenfonds
16 uur geleden
Smachten naar vrije tijd
2 dagen geleden
Een duur rondje om de kerk
2 dagen geleden
6 tips voor het kiezen van een vermogensbeheerder
3 dagen geleden
Figuranten griezelen voor nop
3 dagen geleden