vrijdag 17 maart 2017, 7:00

Het duurzaamste huis van de hele stad

De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van het duurzaamste huis van de stad, dat tijdelijk ter promotie op het Jaarbeursplein is neergezet. Vandaag wordt het officieel geopend.. © foto Menno Bausch

„We hebben bewust gekozen voor een moderne inrichting. Een duurzaam huis hoeft helemaal geen geitenwollen sokken-look te hebben, vertelt Niko Bergsma van Sustainer Homes. Het Utrechtse bedrijf bouwde ’het duurzaamste huis van Utrecht.”

Menig bezoeker van de Jaarbeurs of de Kinepolis heeft ’m al zien staan. Het Rabo Groenhuis is midden op het Jaarbeursplein een bijzondere verschijning. Het houten huisje is van alle gemakken voorzien, maar toch zo goed als energiezuinig. Bergsma: „Dat komt door een warmtepomp. Het huis is niet aangesloten op gas. Daarnaast is het goed geïsoleerd en wordt de energie opgewekt door zonnepanelen.”

Het huis is in elkaar gezet als een bouwpakket. Vijf verschillende modules, bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer, zijn op het Jaarbeursplein aan elkaar gezet. Een betaalbare en snelle manier van bouwen. „Dit is het bouwen van de toekomst”, verzekert Bergsma.

De woning bevat geen beton. Dit zou de CO2-uitstoot bij de tot een minimum hebben teruggebracht. „In Scandinavië en Amerika zijn bijna alle huizen van hout. In Nederland zal het even wennen zijn, maar ook hier is het mogelijk.”

Vandaag wordt het groenhuis officieel geopend, maar de woning is al even toegankelijk. De Utrechters die een kijkje komen nemen doen dit vooral uit nieuwsgierigheid. Zij willen wel eens ervaren hoe het is om in een huis van de toekomst te wonen. Want daar zijn nogal wat vooroordelen over. „Mensen zijn verbaasd als ze de moderne keuken zien. Ze hebben toch andere associaties bij groen”, zegt Bergsma.

Het huis blijft zo’n zes maanden op het Jaarbeursplein staan.

Meer artikelen in DFT Geld

Miljardste contactloze betaling in Nederland
7 uur geleden
'Belastingadviseur moet wet kennen'
8 uur geleden
Keuze makelaar komt terug in verkoopprijs
11 uur geleden
'Simpeler verzekering over grens afsluiten'
12 uur geleden
’Andere aanpak kinderen in armoede’
16 uur geleden
Meer vakcentra voor grotere baankans
18 uur geleden
Koekje van eigen deeg voor deurwaarder
18 uur geleden
Meer stappen tegen discriminatie bij zwangerschap
1 dag geleden
Porsche beloont werknemers met €9111
1 dag geleden
Niemand kan 30 jaar de rente aftrekken
1 dag geleden