Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
zaterdag 18 maart 2017, 16:22

Klus je huis verkoopklaar

© ANP

De lente is begonnen en wie daarmee kluskriebels krijgt, kan daar maar beter gehoor aan geven. Een opgeknapt huis werkt altijd in je voordeel, zeker als je het wilt verkopen.

Maar hoe verstandig is het om te rekenen op een volledige terugbetaling van de uitbouw of nieuwe badkamer?

Veel mensen denken dat ze de uitbreiding van hun huis flink terugzien in de (verkoop)waarde van hun woning. En dat de nieuwe keuken en de moderne toiletpot zich zullen uitbetalen.

„Dan moet ik ze helaas teleurstellen”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Wie zijn huis voor €50.000 heeft uitgebouwd, verdient dat bedrag hooguit voor de helft terug.”

Meters gaan mee

Dat gaat ook op voor bijvoorbeeld een dakkapel: „Je huis wordt wel wat meer waard, maar de €7000 die je daarin hebt gestopt, komt echt niet één op één terug.”

Dat is ook de ervaring van Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar. Hij tipt: „Maak je aanbouw wel zo groot mogelijk, want meters gaan mee in de waarde van je huis.”

Daniël Millenaar, makelaar en taxateur in Amsterdam en omstreken, ziet daarentegen dat een uitbreiding van de vierkante meters goed is voor de portemonnee.

Geen garanties

„Een uitbouw van tweeënhalve meter kost €30.000. Met de vierkantemeterprijzen in Amsterdam levert dat al snel €65.000 op.” Hij ziet dit ook in Mijdrecht en Uithoorn gebeuren.

Hans André de la Porte is voorzichtiger: „Wij raden mensen aan een uitbreiding voor zichzelf te doen. Wil je je huis snel verkopen, dan gaat het om heel andere dingen die daarvoor zorgen.”

Het is van veel factoren afhankelijk, zoals de lokale woningmarkt, het soort huis en de smaak van de kopers, weet Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM.

Opknappen altijd beter

Ook al zijn er geen garanties voor een hogere prijs, alle deskundigen zijn het erover eens dat goed onderhouden woningen het beter doen. „Kopers willen altijd een kant-en-klare woning. Daarom is opknappen altijd beter”, stelt Kimman.

„Omahuizen, met achterstallig onderhoud, waren vroeger populair maar nu niet meer”, vertelt Millenaar. Net als Van der Ploeg wijt hij dat aan de beperktere leencapaciteit.

„Kopers kunnen een verbouwing niet zomaar in de hypotheek meenemen.” Daarom moet bijvoorbeeld het dak in orde zijn, de kozijnen en deuren strak in de verf en liever geen scheve gevel.

„Schilderwerk kost ongeveer €3000. Een koper waardeert dat al snel met €10.000. Goed onderhoud betekent vaak meer geld én meer animo”, aldus Millenaar.

Oppassen

„En de binnenbeleving moet goed zijn”, zegt Van der Ploeg. „Je bent al een heel eind op weg met drie posten: keuken, badkamer en sanitair.” Maar daarmee is het wel oppassen geblazen.

„Het hangt er wel vanaf welke badkamer en keuken”, waarschuwt Kimman. Daar weet Van der Ploeg alles van. „Ooit stuitte ik op een huis met een splinternieuwe keuken, maar die was Ferrari-rood. Dat was het toch niet helemaal…”

Dat neemt niet weg dat je kopers een ’doorblik’ moet geven, zoals Kimman het noemt. „Een vtwonen-interieur doet het beter op Funda dan zware meubels. Heb je geelbruine plavuizen, dan loont het om naar de bouwmarkt te gaan en daar laminaat overheen te leggen”, zegt hij.

'Niet te luxe'

„Maar maak het niet te luxe”, waarschuwt Millenaar. „In een expatmarkt als Amsterdam en Den Haag wordt wel betaald voor op maat gemaakte kasten, maar daarbuiten niet. Plaats geen keuken van €25.000 maar van €15.000.”

Maak het af met glimmende deurknoppen, tipt Kimman die ook graag een appeltaart ziet. „Cliché, maar daarmee is een huis klaar om gasten te ontvangen.”

Meer artikelen in DFT Geld

Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
3 uur geleden
Schuldhulp van verzekeraar
6 uur geleden
Minder wanbetalers zorgpremie
20 uur geleden
Hoe is het met je huwelijk?
21 uur geleden
Geen discriminatie bij stopzetten uitkeringen
22 uur geleden
Sla je financiële slag voor einde van 2017
22 uur geleden
Schadevergoeding door haast bij hypotheek
1 dag geleden
Pirate Bay moet weer geblokkeerd
1 dag geleden
Zorgtoeslag iets verhoogd
1 dag geleden
'Nabestaanden betalen te veel voor uitvaarten'
1 dag geleden